De ce nu ni se împlinesc cererile și nu primim răspuns la rugăciunile noastre

0
106

Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a explicat că „€Nu tot omul care cere de la Dumnezeu să-i rezolve problemele primește în cele din urmă dezlegare”

„€Mergem mulți la biserică, mulți ne închinăm la sfintele icoane, ne împărtășim cu Sfintele Taine, mulți zicem că avem o viață creștinească adevărată dar nouă nu ni se împlinesc cererile” a remarcat ierarhul.

„€De ce aceasta? Pentru că nu avem credința cea puternică a femeii din Evanghelie și a mai-marelui sinagogii” a continuat Înaltpreasfinția Sa, făcând referire la textul evanghelic duminical.

Părintele Mitropolit a explicat că nu primim răspuns la rugăciunile noastre pentru că nu arătăm iubire prin credința nestrămutată în puterea vindecătoare a Domnului Hristos, asemenea femeii care avea scurgere de sânge.

„€Nu primim întotdeauna răspuns la cererile noastre pentru că nu ne încredințăm așa cum s-a încredințat mai-marele sinagogii puterii celei tămăduitoare și mântuitoare a Domnului Hristos”, a adăugat ierarhul.

Ce avem în adâncul inimii: pe Dumnezeu sau ambițiile personale?

În continuare, Părintele Mitropolit spune că nu ni se împlinesc cererile pentru că în inimă nu îl avem pe Dumnezeu cu adevărat, ci doar ambiții personale și egoism.

„€Dacă cu onestitate am cerceta adâncul ființei noastre, acolo nu l-am descoperi pe Dumnezeu. Am descoperi ambițiile noastre, ne-am descoperi pe noi înșine care ocupăm tot locul preocupării noastre”

„Dumnezeu nu mai are unde să-și plece capul în adâncul ființei noastre”, a atras atenția Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Totul depinde de credința pe care o avem

În partea a doua a predicii rostite în Catedrala Patriarhală, ierarhul a subliniat că „€Viața noastră creștină depinde de credința pe care o avem, sau pe care nu o avem”.

„€De fapt întreaga istorie a mântuirii nu este altceva decât o istorie a credinței. Dumnezeu a trimis pe Fiul Său în lume, pe Domnul Iisus Hristos ca să aducă lumea de la rătăcirea închinării la idoli la credința cea adevărată, de la stăpânirea lui satan, la împărăția iubirii lui Dumnezeu”.

Înaltpreasfinția Sa a oferit câteva exemple de oameni drepți care au conștientizat puținătatea credinței lor și puterea lui Dumnezeu: „€«Doamne, dă-ne mai multă credință!», rostesc Apostolii, «Cred Doamne, ajută necredinței mele», rostește sutașul din Evanghelie”

„€Credința cea vie, credința cea adevărată, lucrătoare în iubire și în fapte bune, aceasta este credința care ne mântuie, nu formalisme, rutină, superstiții, fundamentalisme sau atitudini de suprafață”.

„Totul, așadar, depinde de credință”, a conchis Mitropolitul Teofan.
Ierarhul a explicat că credința creștină nu este bazată pe dogme abstracte ci este „viața însăși” care se arată în atitudine ascetică trăită în interiorul Bisericii.

„€Și mai presus de toate, credința cea adevărată se arată în deschiderea omului spre înviere, spre taina învierii de care depind toate” a spus Părintele Mitropolit, amintind cuvintele Sf. Ap. Pavel: „€Dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică este şi credinţa voastră” (I Cor. 15:14).

sursa: basilica.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here