Artiști cu tradiții muzicale la Filarmonica Piteşti: dirijorul Răsvan Cernat și pianistul Mădălin Voicu Jr.

Filarmonica Piteşti organizează joi, 1 noiembrie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, primul concert simfonic al lunii. Alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti vor evolua, în premieră, dirijorul Răsvan Cernat și pianistul Mădălin Voicu Jr. În program: Wolfgang Amadeus Mozart – Uvertura la opera Răpirea din Serai, K.V.384, și Concertul pentru pian şi orchestră nr. 20 în re minor, KV 466, și Ludwig van Beethoven – Simfonia nr. 5 în do minor, op. 67, Simfonia destinului.

Provenit dintr-o familie muzicală (nepot al sopranei Margareta Metaxa, membră fondatoare a Operei Române), Răsvan Cernat începe studiul pianului și al teoriei muzicale de la patru ani. Absolvă clasa de dirijat a Conservatorului Ciprian Porumbescu din București și facultatea de compoziție a aceluiași conservator. A urmat cursuri de perfecționare dirijat orchestră, mentori fiindu-i, în țară, Constantin Bugeanu și Iosif Conta și, în străinătate, la Veneția, Franco Ferrara și, la Bolognia și Paris, Sergiu Celibidache. A debutat, în 1975, ca dirijor, la pupitrul orchestrei Filarmonicii din Oradea, ulterior fiind invitat să dirijeze toate orchestrele din marile orașe ale țării. În străinătate, a condus orchestre simfonice din Spania, Olanda, Bulgaria, Germania, Rusia, Franța, Elveția, Italia, Japonia. Repertoriul său cuprinde lucrări simfonice, de operă, muzică de cameră și muzică de film, regăsindu-se pe coloana sonoră a șapte filme de lung metraj, două dintre ele fiind premiate. A realizat numeroase imprimări pentru radio, televiziune, discuri, casete audio și CD-ui. În 1980 este primul laureat al Premiului de Dirijat Ionel Perlea, devenind membru al Societății Europene pentru Cultură de la Veneția. Ca pedagog, a predat la academiile de muzică din București și Iași, fiind profesor asociat la catedrele de dirijat, orchestră și operă.

Mădălin Voicu Jr. s-a născut într-o familie de muzicieni cu tradiție, bunicul său fiind nimeni altul decât marele violonist Ion Voicu și tatăl său – cunoscutul și îndrăgitul dirijor Mădălin Voicu. A început studiul pianului la patru ani cu profesoara Ludmila Popișteanu, urmașa Floricăi Muzicescu. La șase ani susține primul recital, iar la 11 ani câștigă Premiul I la la concursul Citta di Catanzaro și, la 16 ani, concursul Schubert, chiar în țara marelui compozitor. Pe scena Sălii Radio debutează la 15 ani alături de orchestra de Cameră București – Ion Voicu. A urmat o carieră națională și internațională ca solist și membru al formațiilor de cameră. A urmat cursuri de măiestrie la Universitatea Mozarteum din Salzburg, dar și la Nisa. A susținut concerte simfonice la București, Iași, Brașov, Râmnicu-Vâlcea, Ploiești, Satu Mare, Constanța, sub bagheta dirijorilor Ilarion Ionescu-Galați, Ion Baciu, Ovidiu Bălan, Petre Zbârcea, Radu Postăvaru și…ヲ Mădălin Voicu. A interprtat concerte în străinătate în Italia, Franța, Turcia, Austria. A predat și predă la Mica Academie în Arte și la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.