Chiar crezi că, dacă ţi se zbate ochiul drept, e semn bun, iar stângul îţi aduce supărare? „Zbaterea ochiului”, o chestiune des întâlnită, este un lucru în care mulţi români văd un semn, potrivit credinţelor populare păstrate din generaţie în generaţie. Fenomenul are însă explicaţii ştiinţifice, spun specialiştii, şi recomandă prezentarea la un medic în astfel de situaţii.
„Zbaterea ochiului” este, în esenţă, o contracţie involuntară a muşchilor pleoapelor. Cauzele sunt multiple şi trebuie tratate cu seriozitate, pentru că sunt destul de serioase.

„De ce ni se zbat ochii? Aşa, din senin? Deşi nu e chiar din senin! În primul rând, din lipsă de calciu! Asta este principala cauză. Muşchiul orbicular, cel care se află în profunzimea pleoapei, este cel mai sensibil din corp la lipsa de calciu. Primul semn de hipocalcemie este că ţi se zbate ochiul. Următorul pas este să ţi se zbată gura, pentru că există şi un muşchi orbicular de jur împrejurul gurii, care reacţionează la fel. Apoi, în fazele avansate, apare aşa numita „mână de mamoş”, o crispare a membrelor superioare. Acesată lipsă de calciu este mai frecventă la femei şi se poate asocia cu boli endocrine, tiroidiene şi nu numai. Există cazuri când această lipsă de calciu nu se vede nici pe analize, care ies bine, în limite normale. Dar, deşi analizele ies bine, în limite normale, este vorba despre calciul liber, cel activ, care circulă prin organism, care e legat de metabolism şi care este mai scăzut decât ar trebui, influenţând astfel, după cum spuneam, activitatea muşchiului ochular.
Zbaterea ochiului mai are şi alte cauze, iritative, de la conjunctivite, la blefaroconjunctivite… Mai ales că acum suntem în primăvară şi începe polenizarea şi apar conjunctivitele alergice. Dar în aceste cazuri mai sunt şi alte semne: disconfort, senzaţie de corp străin, mâncărime, lăcrimare. 
Deci, asta cu zbaterea ochiul nu e de la ghinion, de la noroc sau de la pisica neagră, nu anunţă nici rău, nici bine. Bine… ceva nu prea bun anunţă: lipsa de calciu! Probabil însă că există şi ghinion, aşa cum există şi şansă în viaţă, dar nu ochiul îţi dă de veste!”, spune dr. Emanoil Diaconu, şeful secţiei Oftalmologie a Spitalului Militar Piteşti.

Ce spun credinţele populare

Pe de altă parte, vechile credinţe populare spun că „zbaterea ochiului” este un semn, iar semnificaţia este alta pentru fiecare dintre ochi. „Ochiul drept de ţi se bate e de bine. Nu e bine să spui nimănui că ţi se bate ochiul, că şi el multe vede şi nu spune nimănui fără ştirea gurii tale. Ochiul stâng de ţi se bate e a supărare. Când ţi se bate ochiul drept, vei păţi ceva”, se arată în volumul „Credinţe şi superstiţii Româneşti” după Artur Gorovei şi Gh. F. Ciauşanu, Ediţie de Irina Nicolau şi Carmen Mihalache, apărut la Editura Humanitas.
Potrivit volumului citat, de ochi se leagă şi alte superstiţii. „Când ţi se joacă un ochi, ai să plângi. Dacă îţi intră un pai sau o firimitură în ochi, ca să iasă, scuipă de trei ori peste braţul drept. Se crede că micuţii care se uită mult la lumină vor fi slabi de ochi. Să nu te speli seara pe ochi, că orbeşti. Vinerea să nu coşi, că vei suferi de ochi. Să nu te speli pe cap lunea, miercurea şi vinerea, că te vor durea ochii. Boala de ochi se vindecă spălându-te cu apa în care şi-a spălat preotul mâinile după săvârşirea sfintei liturghii sau cu apă de râu luată în Vinerea Paştelui sau în oricare zi, dar înainte de răsăritul soarelui”, se mai arată în volumul citat.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI