Potrivit unui proiect de act normativ adoptat de Senat, datele de trafic ale abonaţilor, pe care le păstrează în prezent operatorii de telefonie şi internet, vor fi stocate timp de maximum trei ani.

De asemenea, sunt introduse unele prevederi conform cărora accesul la datele de trafic va fi făcut doar în baza unei hotărâri judecătoreşti.

Astfel, conform propunerii legislative, datele de trafic ale abonaţilor şi utilizatorilor, care sunt prelucrate şi păstrate de către operatorii de telefonie şi internet, vor fi şterse sau anonimizate la momentul la care acestea nu vor mai fi necesare la transmiterea comunicărilor, însa nu mai târziu de trei ani de la momentul efectuării comunicării.

De asemenea, termenul de maximum trei ani de la efectuarea comunicării va fi valabil şi pentru datele de trafic prelucrate pentru a stabili obligaţiile contractuale ale abonaţilor la serviciile de comunicaţii a căror plată se face în avans.

În ceea ce priveşte accesul autorităţilor la datele deţinute de operatorii de telefonie şi internet, în proiect este precizat că acesta va fi făcut doar cu autorizare judecătorească.

Datele cerute de autorităţi nu vor putea fi şterse sau anonimizate de către operatorii de telefonie şi internet atunci când solicitarea va fi însoţită de o notificare din care să reiasă că păstrarea acestora este necesară. Totuşi, acestea nu vor fi păstrate mai mult de cinci ani de la data solicitării sau până când instanţa pronunţă o hotărâre definitivă.

Comments

comments