Deputatul PNL de Argeş Dănuţ Bica adresează un avertisment dur guvernanţilor cu privire la riscul extinderii epidemiei de pestă porcină şi în judeţul Argeş, în contextul în care boala a ajuns deja în judeţele învecinate, şi solicită adoptarea de măsuri urgente pentru prevenirea unei astfel de situaţii catastrofale:

,,Am avertizat în mai multe rânduri că, dacă pesta porcină africană se va extinde şi în Argeş, alte mii de români nu vor avea ce pune pe masa de Crăciun. M-am adresat personal domnului ministru Petre Daea, printr-o interpelare, în speranţa că măcar în ceasul al doisprezecelea domnia sa se va trezi şi va acţiona, în baza competenţelor şi obligaţiilor funcţiei pe care o deţine, limitând pătrunderea epidemiei în judeţul nostru. Chiar dacă boala este deja prezentă în judeţele învecinate, printr-o acţiune responsabilă şi profesionistă s-ar putea împiedica răspândirea acesteia în Argeş şi de aici în tot Sudul României.

Din păcate, toată vara, în plină situaţie de criză, miniştrii Guvernului PSD-ALDE, în loc să implementeze acţiunile care se impuneau, au invadat ecranele televizoarelor, dându-şi cu părerea şi propunând soluţii care de care mai fanteziste. Oare Guvernul crede că o să scăpăm de această epidemie cu rugăciuni? Nu! Nicidecum! Trebuie luate măsuri! Altfel, o parte importantă din economia judeţului Argeş se va prăbuşi şi mulţi oameni care lucrează în acest sector şi în domeniile adiacente vor rămâne pe drumuri.

Am făcut apel la Guvern, iar acum fac apel şi la deputaţii din majoritatea parlamentară PSD-ALDE, cerându-le să nu-i lase şi pe argeşeni fără porcii din gospodării. Creşterea porcilor reprezintă şi la noi în judeţ o activitate tradiţională. Carnea de porc este un aliment de bază pentru consumul întregii populaţii.

Pentru unele localităţi crescătoriile de porci constituie o componentă deosebit de importantă a economiei locale, cu implicaţii semnificative atât în ceea ce priveşte activitatea fermelor producătoare de cereale, cât şi a industriei de prelucrare a cărnii. Pe lângă acest aspect, în mediul rural în general şi în mod particular în zona Argeşului, creşterea porcilor în gospodăriile ţărăneşti şi sacrificarea acestora în ajunul sărbătorilor de Crăciun reprezintă nu doar o tradiţie bine păstrată, care nu a fost afectată nici măcar de constrângerile impuse de regimul comunist, ci şi principala sursă de hrană pentru cea mai mare parte a anului.

Din păcate, epidemia de pestă porcină africană, care se extinde în prezent cu o viteză ameţitoare la nivelul teritoriului naţional, în condiţiile unei gestionări incompetente a crizei de către autorităţile abilitate, a adus într-o situaţie dezastruoasă această activitate, cu consecinţe deosebit de grave atât pe plan economic, cât şi asupra nivelului de trai al populaţiei. Harta actualizată a focarelor din Uniunea Europeană, realizată de Comisia Europeană, arată că România este ţara cea mai afectată de virus, în trei sferturi dintre judeţe fiind înregistrate în prezent fie focare declarate, cu boala confirmată la porci, fie restricţii la comercializare.

Guvernul nu mai are acum dreptul la niciun fel de scuze. Trebuie să treacă la treabă şi să oprească propagarea pestei în zonele încă neafectate, iar, dintre acestea, Argeşul este extrem de important pentru tot Sudul României. Epidemia a ajuns deja la limitele geografice ale judeţului nostru, afectând o parte din judeţul Braşov, iar de câteva zile şi judeţul Dâmboviţa. Nimic nu ar mai trebui să-i împiedice pe guvernanţi să intervină şi să limiteze dimensiunile dezastrului. Înţelegem că singurul obstacol l-a constituit faptul că domnul Dragnea nu terminase de vândut toţi porcii de la ferma fiului său. Dar acesta a reuşit să-şi valorifice cei 10000 de porci pe care îi deţinea, chiar dacă pentru interesele familiei sale a distrus un întreg sector al zootehniei romaneşti.”

Deputatul Dănuţ Bica condamnă atât incompetenţa, cât şi reaua credinţă dovedite de Guvern în gestionarea crizei pestei porcine africane:

,,Au trecut aproape doi ani de la campania pentru alegerile parlamentare, în care candidaţii coaliţiei PSD-ALDE îi îndemnau pe români să îndrăznească să creadă în ei, în onestitatea şi competenţa lor. Toate promisiunile făcute atunci s-au dovedit a fi iluzorii şi majoritatea alegătorilor au ajuns deja să înţeleagă că au fost înşelaţi şi să regrete voturile acordate. În schimbul lor au primit numai nepăsare şi cinism. Cel mai recent exemplu în acest sens îl reprezintă respingerea de către deputaţii majoritarii PSD-ALDE, săptămâna trecută, a propunerii PNL de constituire a unei comisii parlamentare de anchetă, care ar fi trebuit să scoată la suprafaţă adevărul despre dezastrul provocat zootehniei româneşti de incompetenţa dovedită de Daea şi Dăncilă în gestionarea crizei pestei porcine africane. Este cunoscut faptul că, atât Comisia Europeană, cât şi statele vecine, ne-au avertizat încă de anul trecut cu privire la pericolul extinderii acestei epidemii. Și atunci şi acum Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale era acelaşi mult lăudat domn Petre Daea. Faptul că majoritatea parlamentară a împiedicat premeditat aflarea adevărului este confirmat şi de informaţiile apărute în spaţiul public, potrivit cărora guvernanţii au cunoscut, dar nu a vrut să confirme oficial proliferarea pestei porcine pe teritoriul României, cu scopul de a proteja interesele financiare ale unora dintre acoliţii lor. Drept urmare, noi, deputaţii liberali, am iniţiat o moţiune simplă având drept subiect criza creată, pe care o vom supune dezbaterii în plenul Camerei Deputaţilor săptămâna viitoare.

Nu pot să închei fără a semnala faptul că în discursul public liderii PSD şi ALDE se laudă pe toate canalele mass media că vor acorda despăgubiri oamenilor care şi-au văzut porcii luaţi din curte şi eutanasiaţi. Le solicit ca măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, să le spună acestora adevărul crud şi anume că incompetenţa lui Daea şi Dăncilă le-a omorât porcii. Să le mai spună românilor că despăgubirile vor veni tot din banii lor, ai contribuabililor, deoarece nu-i vor aduce nici Daea, nici Dăncilă şi nici Dragnea de la ei de acasă, iar de la Comisia Europeană nu sunt semne că vom primi ajutoare, tot din cauza incompetenţei Guvernului.

Știm cu toţii că niciun român nu va fi bucuros când la Crăciun, în loc să taie şi să mănânce porcul crescut de el, va merge la magazin să cumpere carne de import, mai scumpă şi de o calitate inferioară. Nici în cele mai negre vise ţăranii noştri nu şi-ar fi închipuit că vor ajunge vreodată în această situaţie catastrofală. Din păcate, cele trei Guverne ale lui Liviu Dragnea au reuşit să transpună coşmarul în realitate.”・

Comments

comments