Dănuţ Bica, deputat PNL, consideră că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) va îngropa toate companiile profitabile cu capital de stat

0
53

Deputatul PNL de Argeş Dănuţ Bica critică adoptarea Legii prin care a fost înfiinţat Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, considerând că această reglementare se prefigurează a fi cea mai puternică lovitură dată în ultimii ani sectorului de stat al economiei naţionale:

„Nu ştiu ce interese ascunse au stat în spatele constituirii acestui Fond mamut. Nu am intenţia de a acredita teoriile aduse în spaţiul public pe această temă de către Victor Ponta sau de unii analişti economici, dar ceea ce pot să afirm fără nicio îndoială este faptul că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii nu este cu adevarat nici un fond pentru dezvoltare, nici pentru investiţii. Acesta reprezintă doar o construcţie economică aventuroasă, prin care se vor pune pe butuci, pentru început, cele mai profitabile 33 de companii cu capital de stat din economia românescă.

Nu este un fond pentru dezvoltare, deoarece va fi alimentat cu bani, în numerar, de la bugetul de stat, urmând să primească, pentru început, 9 miliarde de lei. De unde vor lua guvernanţii această sumă, având în vedere că bugetul are deja un deficit de peste 27 miliarde de lei? Din banii destinaţi modernizării şcolilor şi spitalelor sau construirii de drumuri şi autostrăzi? Mai este în această situaţie FSDI un fond pentru dezvoltare?

Nu este nici fond pentru investiţii, pentru că, în cazul în care Guvernele domnului Liviu Dragnea ar fi dorit cu adevărat să facă investiţii, ar fi trebuit să se concentreze în primul rând pe absorbirea celor peste 26 miliarde de euro din fondurile europene nerambursabile care au fost puse la dispoziţia României de către Uniunea Europeană şi au rămas necheltuite până în prezent. S-ar putea realiza astfel investiţii uriaşe în infrastructură. Liderii coaliţiei PSD-ALDE renunţă însă la utilizarea acestor bani gratuiţi, nerambursabili şi încearcă să prostească o ţară întreagă cu argumentul că prin noul fond mamut vor construi, într-un viitor nedefinit, şcolile, spitalele şi drumurile pe care le-au promis în campania electorală. Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov cred oare că toţi românii sunt naivi şi vor înghiţi pe nemestecate minciunile lor?

Dacă aproape nimic nu este cert cu privire la evoluţia viitoare a acestui fond, un efect sigur pe care îl va genera înfiinţarea sa va fi acela că toate cele 33 de companii care au fost incluse în FSDI, profitabile în anul 2017, vor ajunge, mai devreme sau mai târziu, să înregistreze pierderi. Acesta va fi rezultatul punerii în practică a prevederilor Legii adoptate, prin care se asigură Fondului un management defectuos, netransparent, în care deposedarea de profit a societaţilor implicate va fi prioritară. Fără investiţii permanente, acestea vor avea, nu peste mult timp, soarta Arpechim Piteşti sau a altor foste perle ale economiei româneşti, care sunt astăzi adevărate ruine.”

Deputatul Dănuţ Bica susţine că bucuria celor care consideră astăzi că, prin infiinţarea FSDI, vor acapara gestionarea a zeci de miliarde de lei din economia românească va fi de scurtă durată, deoarece parlamentarii Partidului Naţional Liberal au solicitat Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra neconstituţionalităţii prevederilor legii adoptate:

,,Deputaţii Partidul Naţional Liberal au semnat şi transmis Curţii Constituţionale a României, în data de 15 iunie, o sesizare de neconstituţionalitate cu privire la prevederile Legii de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Din dorinţa liderilor PSD-ALDE de a-i da lui Darius Vâlcov pe mână tot patrimoniul de stat al economiei naţionale, au propus şi adoptat o lege strâmbă, care încalcă cele mai importante prevederi ale Constituţiei României.

În primul rând, Legea a fost adoptată în forme diferite la Senat şi la Camera Deputaţilor, încălcând principiul bicameralismului şi devenind astfel neconstituţională în integralitatea ei.

În al doilea rând, având în vedere că înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni reprezintă o activitate ce trebuie realizată printr-o reglementare secundară şi nu printr-un act care are forţă de lege, Parlamentul României a încălcat principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat, reglementând într-un domeniu care este în competenţa autorităţilor publice centrale sau locale, viciu care afectează Legea în ansamblul său.

Apoi, pe fond, Legea de constituire a FSDI încalcă regimul proprietăţii publice, punând statul român în totală imposibilitate de a mai apăra interesele economice naţionale.
Fondul mamut al lui Liviu Dragnea nu se supune nici principiilor constituţionale ale transparenţei, de parcă ar fi infiinţat pentru a gestiona o societate comercială privată, cu acţiuni la purtător, condusă prin interpuşi. Știm că unii au ceva experienţă în acest sens! Construcţia creată de coaliţia PSD-ALDE este de fapt un stat în stat, Fondul nerăspunzând în faţa nimănui, nefiind obligat să dea socoteală nici măcar Curţii de Conturi a României, deşi ar urma să fie finanţat cu bani din buzunarele tuturor românilor. Dacă, Doamne fereşte, chiar se va constitui, nu vom afla niciodată nici măcar cu câte zeci de mii de euro vor fi plătiţi lunar cei care îl vor conduce!

Nu în cele din urmă, Legea pe care noi am contestat-o contravine reglementărilor referitoare la responsabilitatea bugetară şi principiilor fundamentale în baza cărora se organizează economia de piaţă.

Se poate constata foarte uşor că această lege seamănă foarte mult cu o alta, promovată de acelaşi Liviu Dragnea în anul 2013, prin care, tot sub un pretext nobil, descentralizarea administrativă, actualul lider al PSD a încercat să împărtă patrimoniul public al României conform propriilor interese. Suntem convinşi că şi Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va avea aceeaşi soartă, urmând să primească din partea Curţii Constituţionale a României verdictul de neconstituţionalitate!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here