Deputatul PNL de Argeș, Dănuț Bica, consideră că testul de “competență” al miniștrilor Guvernului Dăncilă a fost dat deja cu ocazia audierilor din Parlament, când, de teamă că adevăratul ”profesionalism” al acestora va ieși la suprafață, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, președinții celor două Camere și liderii coaliției aflate la guvernare, au limitat la maximum dezbaterile în comisiile de specialitate reunite, iar candidații la funcțiile de miniștri propuși de alianța PSD-ALDE au citit, unii dintre ei bâlbâindu-se penibil, răspunsuri vagi din hârtiile pregătite anterior, la întrebările ”servite” de către colegii de partid:

„Domnii Dragnea și Tăriceanu și-au mai bătut încă o dată joc de Parlament, impunând, audierile miniștrilor din Cabinetul Dăncilă în cadrul comisiilor de specialitate reunite ale Senatului și Camerei Deputaților și limitând la maximum dezbaterile pe marginea celui de-al treilea program de guvernare propus în ultimele treisprezece luni de coaliția pe care o patronează. Liderii PSD-ALDE ai celor două Camere au programat câte 30 de minute pentru audierea fiecărui candidat, timp în care ministrul desemnat ar fi trebuit să-și dovedească competența, prezentându-și CV-ul și intențiile de acțiune, ascultând întrebările senatorilor și deputaților și răspunzând la acestea și în care ar fi trebuit să se discute serios pe marginea fiecărui capitol din programul de guvernare. Cum să faci bine toate acestea în 30 de minute? Și un interviu de angajare la o fabrică durează mult mai mult!

Oare de ce în alte state cu democrații funcționale se dedică chiar și zile întregi unei activități atât de importante, cu repercusiuni majore asupra vieții cetățenilor, cum este audierea unui viitor ministru, iar în Parlamentul României doar o jumătate de oră? Nu mai spun că, după propria prezentare a fiecărui candidat la funcția de ministru, din cele 30 de minute programate au mai rămas maximum 10-15 pentru întrebări și răspunsuri. Ceea ce a ieșit a fost o comedie cu adevărat tristă! Întrebările formulate de colegii de partid ai candidaților au fost în marea lor majoritate de tipul ”Nu este așa că va fi bine, ca să nu fie rău?” sau ,,Nu e așa că sunteți foarte competent?”. Până și la astfel de întrebări comode, unii dintre miniștri propuși au dat răspunsuri aiuritoare, citind dintr-un maldăr de hârtii și, în mare parte, bâlbâindu-se. Pentru a răspunde la multe dintre întrebările incomode ale opoziției, evident că nu a mai rămas timp! Pentru răspunsuri la întrebări referitoare la acțiuni și decizii care vor afecta în viitorul apropiat viața a milioane de români, timpul repartizat expirase și s-a trecut repede la acordarea votului pozitiv, absolut formal, din partea parlamentarilor PSD-ALDE-UDMR, numai pentru că aceștia dețin majoritatea sau, ca să citez un mult mediatizat lider PSD, ”pentru că pot!”.

Mai mult decât atât, s-a văzut cu ochiul liber că majoritatea miniștrilor au fost timorați de ideea ca nu cumva să-l supere pe domnul Dragnea cu cine știe ce scăpare de sinceritate sau să devoaleze adevărul asupra vreuneia dintre promisiunile mincinoase cosmetizate în noul program de guvernare. Prin toată această acțiune orchestrată luni, liderii celor două Camere ale Parlamentului nu au dovedit decât cinism și dispreț față de senatori și deputați, dar mai ales față de cetățenii acestei țări”.

Deputatul Dănuţ Bica consideră că înlocuirea fostului premier Mihai Tudose cu doamna Viorica Vasilica Dăncilă nu reprezintă altceva decât un tertip al PSD-ALDE, o nouă șmecherie prin care coaliția aflată la guvernare a reușit să mai amâne încă o dată îndeplinirea promisiunilor mincinoase făcute în campania electorală:

,,Guvern nou, promisiuni noi, termene noi! Aceasta este șmecheria pe care au pariat domnii Dragnea și Tăriceanu. Așadar, punerea în aplicare a unor angajamente majore din programul de guvernare al PSD-ALDE, fluturate în fața alegătorilor în timpul campaniei electorale din anul 2016, cum ar fi creșterea pensiilor, majorarea salariilor medicilor și profesorilor, scutirea de impozit pentru veniturile medicilor, realizarea unor lucrări majore de infrastructură și multe altele sunt amânate încă odată. Trebuie să precizez și faptul că, dacă în programele guvernelor Grindeanu și Tudose erau stipulate termene precise pentru cele mai multe dintre promisiuni, acum, doamna Dăncilă nu își asumă practic aproape niciun termen, programul domniei sale transformându-se într-o înșiruire de principii și deziderate care sună frumos. Multe promisiuni trebuiau să se aplice de la 1 ianuarie 2018, dar acest lucru nu mai este posibil deoarece avem alt guvern și alt program de guvernare! Tot acest program este construit pe structura ”vom face, vom drege”, însă nu se știe când! Unde mai apare sporadic câte un termen asumat, acela este pentru după anul 2020, adică după alegerile parlamentare viitoare, fiind transferat unui alt guvern. Este condamnabil faptul că domnii Dragnea și Tăriceanu, principalii vinovați pentru declanșarea crizelor politice repetate din ultimul an, încă nu și-au cerut iertare românilor pentru efectele economice și sociale grave provocate de acestea și, în urma cărora, leul s-a prăbușit, afacerile suferă, iar buzunarele cetățenilor sunt tot mai goale. Nu știu cât timp vor mai răbda locuitorii acestei țări joaca de-a guvernarea a celor doi lideri iresponsabili ai coaliției aflate la guvernare și nu știu cât timp vor mai putea fi acoperite minciunile cu care au fost înșelați în alegeri, având în vedere că cele mai multe au ieșit deja la suprafață”.

Comments

comments