Duminică seara, cu doar câteva ore înainte de miezul nopţii, la limita timpului acordat pentru a-şi exprima părerea, judecătorii Curţii Constituţionale au comunicat oficial că 25 dintre articolele din modificările aduse Constituţiei, propuse de USL, sunt neconstituţionale.
 
Acestea vor fi trimise înapoi în Parlament, pentru reanalizare. Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a afirmat că, dacă Parlamentul nu va ţine cont de recomandările Curţii, există riscul apariţiei unei „Constituţii cu texte defecte”. De asemenea, el a avertizat că judecătorii vor verifica şi a doua oară dacă parlamentarii au ţinut cont de recomandările CCR. 
 
Neconstituţional a fost considerat şi articolul prin care Preşedintele trebuia să desemneze ca prim-ministru pe reprezentantul partidului care obţinea în alegeri cele mai multe mandate parlamentare
 
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că printre articolele neconstituţionale se numără şi articolul 103, care spune că Preşedintele îl desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic – respectiv de alianţa – care a obţinut în alegeri cele mai multe mandate parlamentare. De asemenea, CCR consideră neconstituţională completarea adusă articolului 70 referitoare la încetarea calităţii de deputat sau de senator odată cu demisia din partidul sau formaţiunea politică în care activa la data alegerii. Cu alte cuvinte, judecătorii au decis să lase cale liberă în continuare traseiştilor politici, care pot migra, după bunul plac, chiar dacă au primit votul alegătorilor pentru o anumită platformă-program şi o anumită direcţie politică. CCR mai consideră neconstituţională eliminarea din legea fundamentală a paragrafelor ce se referă la competenţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de urmărire şi trimitere în judecată, respectiv la competenţa de judecată a ICCJ cu privire la senatori şi deputaţi. Curtea a mai decis că nu sunt legale nici prevederile referitoare la obligaţia persoanelor fizice şi juridice de a se prezenta în faţa unei comisii parlamentare şi nici cea referitoare la secretul corespondenţei, respectiv la folosirea probelor obţinute în mod ilegal, în favoarea acuzatului. Potrivit minutei redactate la finalul dezbaterilor, judecătorii au stabilit că este neconstituţională completarea articolului 3 din Constituţie cu un nou alineat referitor la posibilitatea recunoaşterii de zone tradiţionale, ca subdiviziuni administrative ale regiunilor. Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că şi modificarea adusă articolului 135, referitoare la exploatarea resurselor de producţie în condiţii de maximă eficienţă economică şi cu acordarea accesului nediscriminatoriu tuturor celor interesaţi, este neconstituţională.
Un alt text de lege cu care aceştia nu au fost de acord este chiar cel legat de activitatea Curţii Constituţionale şi atribuţiile sale referitoare la controlul legii de revizuire a Constituţiei adoptată de Parlament şi, respectiv, de control al constituţionalităţii hotărârilor Camerei Deputaţilor, Senatului sau a camerelor reunite ale Parlamentului ori al organizării şi funcţionări autorităţilor şi instituţiilor de rang constituţional. 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI