Curtea Constituţională a României a declarat neconstituțională legea pentru achiziționarea de către stat a Vilei Florica

Curtea Constituţională a României a constatat marţi, 28 noiembrie, că dispoziţiile Legii privind achiziţionarea de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a Vilei Florica, fostul domeniu al familiei Brătianu, din localitatea argeşeană Ştefăneşti, sunt neconstituţionale. În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, a fost admisă obiecţia de neconstituţionalitate şi s-a constatat că dispoziţiile legii sunt neconstituţionale.

„Pentru pronunţarea acestei soluţii, Curtea a constatat că legea examinată are un caracter individual, fiind adoptată în considerarea unui singur caz prestabilit, respectiv pentru achiziţionarea unui imobil, şi nu în vederea aplicării ei unui număr nedeterminat de cazuri concrete. Or, în jurisprudenţa sa, Curtea a reţinut că legea, ca act juridic al Parlamentului, reglementează relaţii sociale generale, fiind, prin esenţa şi finalitatea ei, constituţională, un act cu aplicabilitate generală, fără a putea avea caracter individual”, se precizează în comunicat.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale, pe 9 noiembrie, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind achiziţionarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu – Florica (‘Vila Florica’), situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş, de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Legea supusă controlului de constituţionalitate are ca obiect de reglementare achiziţionarea de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a Ansamblului conacului Brătianu – Florica (‘Vila Florica’), în care funcţionează Centrul de Cultură ‘Brătianu’, cu fonduri de la bugetul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here