MĂRGELATU’ DE ARGEŞ Petre Tudora din Miceşti este singurul fermier din Argeş care creşte, 100% natural,  curcani de rasă. Pe lângă cereale, cei 400 de curcani ai lui Tudora mai au inclus în meniu prune, mere, nuci sau varză, iar apa este numai de la izvor. Faima curcanilor din Miceşti, crescuţi într-o grădină imensă, şi nu într-o hală, a ajuns şi la Bucureşti, în cercurile cele mai înalte, iar printre clienţi se numără şi politicieni precum Adrian Năstase, Elena Udrea, Mircea Geoană, Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali sau consulul României în Australia.

„Oamenii nu ştiu, în general, cum să crească păsările, cred că e suficient să le dai cereale! Nu. Carnea are gustul mâncării pe care le-o dai păsărilor”

Curcan. Petre Curcan. Aşa se prezintă unul dintre cei mai nonconformişti şi mai pasionaţi crescători de păsări din Argeş. Evident, creşte curcani! Şi nu de orice, ci din cei mari, albi, care ajung la sacrificare să cântărească chiar şi 40 de kilograme, aproape jumătate din greutatea unui porc sacrificat de Crăciun. De altfel, de când pe domnul Petre Tudora l-a prins pasiunea creşterii acestor păsări, în familia sa nu se mănâncă decât carne de curcan, iar Crăciunul se sărbătoreşte doar cu aşa ceva! Iar pentru că toţi cunoscuţii şi prietenii au dat şi ei de gustul unei cărni bune şi sănătoase, 100% naturală, omul a fost nevoit să îşi extindă curtea până ce a ajuns să aibă o mică fermă, unde păsările sunt îngrijite numai după metode tradiţionale. Aşa că, la ferma lui Petre Tudora, nici vorbă de antibiotice sau hormoni! Ba, mai mult, fermierul nostru încearcă să îi înveţe şi pe alţii cât rău îşi fac mâncând păsări crescute artificial şi mezeluri preparate din resturi. „Ce carne naturală de pui sau de curcani din magazine?! E îngrozitor, sunt plini de antibiotice, care cresc artificial masa musculară, iar aceasta e plină de chimicale! Americanii au găsit mijlocul să facă un pui să ajungă de la eclozarea din ou şi până la sacrificare în 28 de zile! Nu văd lumina zilei în viaţa lor! Nu aş mânca în veci aşa ceva. Cum să dai astfel de mâncare unui copil? Când le văd pe mame că le dau celor mici tot felul de cremvruşti şi parizer, fabricate din resturi de zgârciuri şi oase, înnebunesc! Unii dau 50.000 de euro pe o maşină şi se scumpesc la mâncare! Nu înţeleg. Mai ales că la mine preţul nu e decât cu 10% mai mare decât carnea de curcan crescută industrial şi pe care o găsim în magazine”, ne-a declarat Petre Tudora.

Crescuţi în curte, în regim gospodăresc

În schimb, curcanii săi pot fi etichetaţi drept bio! Anul acesta, are în curte 400 de păsări pe care le creşte din primăvară şi pe care le va sacrifica tocmai între Sfântul Nicolae şi Crăciun, pentru ca toţi clienţii săi să aibă pe masă un meniu bogat şi o mâncare sănătoasă. În ferma sa, curcanii ies din adăpost în fiecare dimineaţă, fix la ora 5.30, şi invadează pur şi simplu curtea, unde au la dispoziţie spaţiu suficient, mâncare de cea mai bună calitate şi apă de izvor. „La mine în fermă, păsările cresc ca la curte, nu în hală, iar ciclul de creştere durează aproape 8 luni, nu una! Nu aşa, să îi îndop cu orice, ca să se mărească mai repede. Le dau numai mâncare naturală, boabe de cea mai bună calitate şi uruială făcută în fermă, fiindcă altfel nu pun ciocul. Dar nu boabele le fac carnea bună! Oamenii nu ştiu, în general, cum să crească păsările, cred că e suficient să le dai cereale! Nu. O să le iasă carnea tare şi aţoasă şi nu e bună de nimic. Carnea are gustul mâncării pe care le-o dai păsărilor! Ca să aibă carnea bună, suculentă, să ţi se topească în gură, eu le dau la cei 400 de curcani fructe toată vara: prune, mere, nuci, pere şi chiar varză crudă cu zahăr, ca să le sporesc aportul de zaharuri, care trec apoi în carne. Ca să fiu sigur că nu iau chimicale, le dau doar apă plată, dintr-un foraj de mare adâncime, pe care îl avem în curte. Iar dacă au nevoie de vreun tratament, tot ce folosesc este extrem de uşor, astfel încât carnea să nu se încarce de toxine! Totul e făcut ştiinţific! Aşa se face că, după 8 luni de creştere naturală, o pasăre ajunge la o greutate între 28 şi 40 de kilograme, iar carnea sa are un gust mai bun decât orice altă pasăre!”, ne-a explicat crescătorul de curcani.

„Cine a mâncat odată curcan de la mine, nu mai mănâncă altceva”

În aceste condiţii, nu e de mirare că faima celui supranumit Petre Curcan, din client în client răspândită, a ajuns la oameni mari şi importanţi. „Cine a mâncat odată curcan de la mine, nu mai mănâncă altceva! Am client care vine de 12 ani, şi nu e oricine, este consulul României în Australia. În fiecare iarnă mă sună pentru curcan”, se laudă, cu mândrie, Petre Tudora. Dar lista sa de clienţi este una plină de nume răsunătoare: Gigi Becali, Vadim Tudor, Mircea Geoană, Adrian Năstase şi mulţi alţi politicieni de la Bucureşti. „Gigi Becali chiar mi-a trimis mulţumiri! Şi Elenei Udrea i-am trimis, nu i-aş mai fi dat…!”, glumeşte crescătorul. Şi, ca să îşi facă treaba până la capăt, livrarea se face la carcasă, adică pregătită până la ultima etapă, gata de băgat la cuptor! Pentru cei interesaţi, incluse în preţ sunt şi reţetele aferente pentru delicatese de te lingi pe degete. „Din curcan se poate face orice: sarmale, perişoare, şniţele, mezeluri, răcituri, chiar şi sosuri pentru paste… Nu mai vorbesc de ciorba de potroace cu borş adevărat, din care mănânci până mori!”.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI