Cum se ia Aghiazma Mare? Nu faceţi greşeala să puneţi busuioc în Aghiazma Mare sau Mică

In ziua ajunului Botezului Domnului si in ziua de Boboteaza se face sfintirea cea mare a apei sau Aghiazma Mare.

In ajunul Botezului se facea inainte Aghiazma Mare deoarece preotii o foloseau pentru a merge la casele enoriasilor sa le sfinteasca. Astazi parohiile s-au marit iar preotii merg cu botezul mai multe zile pe la casele enoriasilor. Ei merg si va stropesc casele Aghiazma Mare pastrata de anul trecut.

Aghiazma Mare fata de Aghiazma Mica care se savarseste oricand, are trei rugaciuni de sfintire a apei. Ea se mai sfinteste si in cadrul Sfintei Taine a Botezului cand se afunda pruncul de trei ori in apa sfintita. Aghiazma Mare se ia pe nemancate inainte de Anafura. Aghiazma Mica insa se ia dupa anafura.

Cand luam Aghiazma Mare nu mai luam Aghiazma Mica.

Nu faceti greseala sa puneti busuioc in Aghiazma Mare sau Mica. Va strica Aghiazma! Nu busuiocul face ca aghiazma sa nu se strice, ci Harul lui Dumnezeu! Acest lucru a fost constatat si de oamenii de stiinta rusi care au demonstrat ca Aghiazma Mare sfintita de Ortodocsi, nu de catolici isi restaureaza compozitia. Moleculele devin perfecte.

Aghiazma Mare se ia pana la Odovania Praznicului Botezului Domnului. Cei care tin post negru sau aspru in ajunul Botezului Domnului pot lua si in ajun Aghiazma Mare. Se stropeste casa si gospodaria pana la Odovanie.

Aghiazma Mare se pastreaza intr-un loc curat, cu cartile si lucrurile sfinte. Se pune la un loc de cinste. (sursa: eparhiaargesului.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.