Clienţii care consumă eficient energie evită tentaţia de a se racorda neautorizat

Sustragerea energiei electrice pentru a reduce costurile vine la pachet cu expunerea la pericole grave cum ar fi incendii si pierderi de vieti omenesti. Mai mult decat atat, sustragerea de energie electrica constituie infractiune de furt si se pedepseste conform legilor in vigoare, cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Judetul tau se afla in topul sustragerilor de energie electrica?

In perioada ianuarie – martie 2016, in cele 7 judete in care opereaza CEZ Distributie au fost verificate 3 806 locuri de consum si au fost identificate 808 cazuri in care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrica.

Primele 3 locuri la numarul de cazuri verificate au fost ocupate de judetele Dolj, Arges si Mehedinti:
Dolj – 363 cazuri;
Arges –€ 157 cazuri;
Mehedinti –€ 87 cazuri;
Olt –€ 66 cazuri;
Teleorman –€ 64 cazuri;
Valcea –€ 51 cazuri;
Gorj –€ 20 cazuri.

Care sunt cauzele unui consum mare de energie si cum poti reduce simplu si rapid aproximativ 100 de kWh/an din consumul cu energia electrică?

Printre principalele motive ale celor care aleg sa sustraga energie electrica prin diverse metode este consumul foarte mare la energia electrica si, implicit, costurile aferente.

O gestionare mai buna a cheltuielilor poate incepe cu o estimare corecta a energiei electrice consumate, dar si prin aplicarea celor mai bune sfaturi pentru reducerea acestui consum.

Televizorul este aparatul care nu este niciodata scos din priza si care consuma anual aproximativ 48 kWh doar in stand-by. Daca pleci dimineata de acasa si te intorci seara tarziu, sau pleci in vacanta pentru mai multe zile, este recomandat sa scoti televizorul din priza. Daca planifici sa cumperi un nou aparat, gandeste-te ca noul tau televizor va sta in casa ta aproximativ un deceniu, de aceea ar fi bine sa alegi unul eficient.

In multe case, centrala este printre cele mai costisitoare aparate cand vine vorba de consumul de energie. Daca nu ai inca un termostat conectat la centrala, atunci ar fi bine sa iei in considerare acesta optiune! Acesta te-ar ajuta sa stabilesti o temperatura optima, astfel incat centrala sa nu ”€拯unceasca”€・mai mult decat este nevoie.

Frigiderul si congelatorul sunt cei mai importanti consumatori de energie electrica din gospodarii. Impreuna, detin peste 35-45% din valoarea facturii de energie electrica, un frigider vechi consumand in plus pana la 500 lei pe an. 

La masinile de spalat rufe, cea mai mare cantitate din energia utilizata in timpul spalarii este folosita pentru incalzirea apei la temperatura solicitata de utilizator. De aceea, cel mai bun mod de a economisi energia este acela de a folosi apa la o temperatura de spalare nu foarte ridicata. Viteza de rotatie a cuvei este de asemenea importanta pentru consumul de energie. De obicei masinile de spalat care au o viteza mai mare de rotatie presupun si o alimentare cu apa mai rapida, ducand la o reducere a energiei necesare pentru uscare.

Sfaturi pentru eficientizarea consumului de energie al fiecarui aparat electrocasnic si nu numai pot fi gasite pe portalul de eficienta www.cezinfo.ro

Departamentul Relatii Publice, Brand si Marketing
CEZ Romania

Comments

comments