Discuţiile contradictorii din ultima perioadă pe marginea noului Cod Silvic au readus în atenţia opiniei publice situaţia tăierilor ilegale, la ras, din munţii României.

 

Argeşul nu face nici el excepţie, fiind situat pe locurile fruntaşe în tristul top al judeţelor unde codrii sunt măcelăriţi fără milă pentru a fi apoi trimişi la export ca buşteni sau, cel mult, cherestea.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, în perioada 2005 – 2011 s-au efectuat tăieri nelegale de arbori în volum total de 438.900 mc. Cele mai multe defrişări din pădurile de stat au fost înregistrate în judeţele Suceava, Maramureş, Bacău, Gorj, Argeş şi Olt. Paguba a fost de circa cinci miliarde de euro.

Dar, dincolo de faptul că pădurile sunt tăiate la ras, ilegal, o altă problemă majoră este faptul că se taie inclusiv din parcurile naţionale şi din zonele protejate. Iar în momentul exploatării, nu doar pădurea este ucisă, ci şi întreg ecosistemul: apele de munte, pădurile tinere, fauna şi flora.

Mai nou, sub drujbele tăietorilor de pădure au căzut, în munţii Argeşului, chiar şi… marcajele turistice. Salvamontiştii argeşeni au descoperit cu uimire, la un moment dat, că multe dintre potecile care altă dată şerpuiau printre copaci, acum înaintează printr-o mare de cioturi şi un deşert de piatră. „Aveam marcaje pentru multe trasee turistice făcute, normal, pe copaci. Ne-am trezit deodată că au defrişat pădurea cu totul! Poteca se mai vede, oarecum, dar nu mai avem niciun marcaj. Unele dintre semne erau puse pe stâlpi metalici, dar nu mai sunt nici ăia! Când au intrat cu utilajele, au ras totul în jur. Am descoperit zone unde au defrişat la ras pădurea bătrână din zona mai înaltă şi, ca să tragă buştenii, au trecut cu totul peste o perdea de copaci mai tineri, o perdea plantată şi îngrijită de altcineva! Teoretic, cei ce exploatează pădurea, indiferent cum o fac, nu au voie să tragă buştenii prin albia râurilor, dar acest lucru se întâmplă frecvent. Nici cu utilajele nu au voie; ar trebui să construiască podeţe, dar credeţi că face cineva aşa? Este adevărat, chestiunile ăstea nu ţin de cei ce comandă, ci de executanţi, dar asta ţine de mentalitate… Pe cei ce fac astfel de exploatări, care sunt privaţi, nu îi controlează nimeni! Nu există mijloace…”, spune Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş

Parcul Naţional Piatra Craiului, deşi, teoretic, este o arie protejată unde se permite exploatarea pădurii, dar numai în regim silvic, este unul dintre locurile unde măcelul a început de ani de zile.

În Iezer, pe Păpuşa, în Valea Rea, oriunde în masiv, fie că face parte sau nu din parcul natural, pot fi întâlnite astfel de zone. „Mai nou, se taie la greu şi pe partea dinspre Braşov, deşi înainte era discuţia că numai în partea Argeşului, în Regat, se taie la ras. Acum trec camioane cu buşteni prin Râpele Zărneştiului la greu!”, mai spune Ion Sănduloiu.

„Pentru crimele din Piatra Craiului amenzile au fost mai mici de 10.000 de euro. Jenant!”, spun reprezentanţii Agent Green.

În luna martie, Organizaţia Agent Green a făcut public un material după ce a verificat cuantumul amenzilor primite de la autorităţi de grupul care a defrişat cele 300 de hectare de pădure din Piatra Craiului, sumă ce reprezintă un indicator al gradului de interes al statului român pentru apărarea resurselor forestiere. „Avem un sistem în ţara asta atât de complicat şi de lent, încât este aproape imposibil să faci treabă. Cei de la parcuri nu pot da amenzi şi nu au nici măcar arme să se apere sau să oprească infractorii. Nu-i respectă nimeni. Se dau câteva amenzi şi totul o ia de la început. Pentru crimele din Piatra Craiului, amenzile au fost mai mici de 10.000 de euro. Jenant! Iar acum s-au mutat mai la vale, în ţinutul dintre Piatra Craiului şi Făgăraş” a explicat Gabriel Păun, de la Agent Green.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI