Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Leocadia Gavrilescu, a emis un ordin pentru aprobarea relocării unui cuib de barză de pe raza localității Schitu Golești. Până la emiterea respectivului document a fost nevoie de o analiză profundă, care a implicat nu numai minsiterul dar chiar şi Academia Română. Curiosul act guvernamental a fost necesar pentru a rezolva solicitarea unui argeşean care s-a plâns până la Guvern că barza ce şi-a făcut cuib pe stâlpul de la poarta sa îi face necazuri.

Potrivit ordinului, “prin derogare de la prevederile art. 33 (…), se aprobă relocarea unui cuib de barză (Ciconia Ciconia) de pe raza localităţii Schitu Goleşti, la 600 de metri veste pe un stâlp de electricitate”, scrie în Monitorul Oficial. În document se specifică şi faptul că respectivul cuib nu poate fi mutat oricum, ci neapărat cu specialişti! Mai mult, “În termen de 30 de zile de la data relocării, beneficiarul are obligaţia să transmită agenţiei judeţene pentru protecţia mediului de pe raza administrativ-teritorială unde s-a desfăşurat acţiunea de relocare un raport asupra acţiunii derulate în baza derogării obţinute”.

Toată tevatura cu ordinul ministerial vine din faptul că barza are statul special în România, acţiunile care au legătură cu această specie protejată supunându-se OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI