Criza vaccinurilor revine

A dispărut serul pentru combaterea  difteriei, tetanosului, tusei convulsive, pneumoniei, meningitei, poliomielitei şi hepatitei B.

Nu mai puțin de 35 de mii de copii sunt în pericol, pentru că nu mai există ser care să îi protejeze împotriva tetanosului, hepatitei B sau poliomielitei. Criza se suprapune cu o tendinţă clară de refuz de vaccinare a bebeluşilor din partea părinţilor.
Vaccinul hexavalent, care imunizează copiii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, pneumoniei, meningitei, poliomielitei şi hepatitei B lipseşte, din nou, din cabinetele medicilor de familie. Copiii ar trebui imunizaţi la două, patru şi 11 luni cu acest ser. Autorităţile spun că producătorul este de vină şi dau asigurări că luna viitoare vor rezolva problema.

În aceste condiţii, rata de vaccinare a scăzut cu 35 la sută sub limita recomandată. Spre exemplu, rata de vaccinare împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive a ajuns la 60 la sută iar cea împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului la 85 la sută. Asta deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca procentele să nu fie mai mici de 95 la sută.

Tocmai de aceea, ministerul Sănătăţii anunţă că în două săptămâni va lansa în dezbatere publică legea care îi obligă pe părinţi să îşi imunizeze copiii. Deocamdată nu s-a făcut public şi ce sancţiuni vor fi aplicate celor care vor refuza imunizarea copiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here