Material realizat cu sprijinul doctorului Laurențiu Vlădău, în cadrul campaniei de informare și creștere a respectului de sine a femeilor ”Frumusețea la 40 de ani”.

 

În ultimii ani am început să auzim din ce în ce mai multe replici de genul “crema asta nu face bine că are steroizi”, “m-am dus la doctor și mi-a prescris o cremă cu steroizi, dar nu m-am dat că mi se subțiază pielea”, “m-am dat cu o cremă cu steroizi și mi-a făcut mai rău”, “nu dau copilul cu cremă pe bază de steroizi” etc.

Adevar sau mit?

– Exista afecțiuni ale pielii care nu răspund la altceva în afară de cremele pe baza de corticosteroizi.

– Eficiența lor este bazată pe proprietățile antiinflamatoare ale derivaților sintetici de cortizon. Sunt folosite în condiții inflamatorii ale pielii (care se manifestă prin roșeață, exudație, uscăciune, scuame, cruste, mâncărime) precum dermatita de contact, seboreica, atopică, asteatotica, de staza, precum și psoriazis, înțepături de insecte cu reacție hiperergica (exagerata), diverse tipuri de urticarie etc.

– Dermatologii sunt cei mai în măsură medici să vă prescrie tratamentul în urma stabilirii unui diagnostic al suferinței de piele.

– Evitați să cumpărați, fără recomandare de specialitate, creme pe bază de steroizi de potență medie, potente și ultrapotente. La o simplă căutare, folosind cuvinte cheie “clase dermatocorticoizii” veti obține liste cu denumirea substanțelor active pentru a vă orienta mai bine.

– De cele mai multe ori, cremele cu steroizi trebuie folosite, inițial, de două ori pe zi, timp de 3-7 zile, apoi o dată pe zi, încă 3-7 zile, la o potență corespunzătoare și într-un vehicul adecvat (unguent, cremă, loțiune, soluție) în funcție de afecțiune și zona de tratat.

– Aplicați o cantitate echivalentă lungimii unei falange pentru a acoperi o arie de mărimea unei palme (inclusive degete), într-un singur strat, aplicat relativ uniform, în direcția firelor de păr, fără a freca pentru a “intra în piele”. În acest fel veti evita cu siguranță orice efecte adverse.

– În cazul lipsei totale de eficiență, dupa 2-3 săptămani de tratament, discutați cu medicul dermatolog alternative. Printre cauzele lipsei de răspuns, pentru o afecțiune diagnosticată de dermatolog, cel mai frecvent se află utilizarea unei creme de potență necorespunzătoare, folosirea cu frecvență sau în cantitate redusă.

– Utilizarea lor pentru o boala inflamatorie diagnosticată va duce la o îmbunătățire marcantă în termen de 2-14 zile, prin diminuarea inflamației.

– În bolile cronice precum psoriazis, dermatita seboreică, dermatita atopică, de cele mai multe ori vor aparea recurențe. În aceste cazuri, dermatologul va recomanda un tratament de intretinere sau alternativ la finalizarea “pulsului” de 1-2 saptamani pentru a prelungi perioada de ameliorare. Tratamentul poate fi reluat lunar sau mai rar, în același mod, sub supraveghere.

Care sunt consecințele folosirii necorespunzatoare a cremelor pe baza de steroizi?

– În cazul în care sunt folosite înainte de stabilirea unui diagnostic, pot masca aspectul clasic al unei boli de piele care ulterior va fi identificata mai greu.

– Utilizarea necorespunzătoare pentru orice afectiune infectioasa a pielii (ciuperci, infectii comune ale firului de par, candidoza, furuncule, abcese, etc.) va duce constant la o agravare a bolii din cauza încetinirii sau stopării răspunsului imun natural împotriva infecției, chiar dacă de multe ori se poate observa o îmbunătățire inițială amăgitoare. Același efect este posibil și în cazul folosirii pe cancere ale pielii.

– Acneea și rozaceea se agravează constant dupa aplicarea de steroizi.

– Folosite îndelungat și/sau des, în cantități necoresponzatoare, pe zone extinse, pot duce la atrofie (subțierea pielii), infecții superficiale și profunde, pierderea eficienței și, în cazuri extreme și rare, tulburări hormonale cauzate de absorbția în organism. Aceste lucruri pot fi evitate prin vizite și controale la dermatolog pentru monitorizare, utilizarea de tratamente alternative sau regimuri intermitente.

Concluzia: dacă medicul v-a recomandat creme pe baza de steroizi/dermatocorticoizi, puneți cât mai multe întrebări în legătură cu tratamentul, lămuriți-vă în ceea ce privește indicația, durata, alternative, controale. Un pacient informat este pe jumatate tratat.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI