Creditele în valută garantate cu imobile vor putea fi convertite în orice moment

0
314

Potrivit unui proiect de act normativ al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, creditele contractate în monedă străină vor putea fi convertite în orice moment, la cererea consumatorilor.

Regula se va aplica însă, doar în cazul contractelor de credit garantate cu bunuri imobile, acestea urmând să fie reglementate printr-o lege specială.

Proiectul de lege privind contractele de credit pentru consumatori garantate cu bunuri imobile a fost publicat vineri în dezbatere publică pe site-ul ANPC. Documentul ar urma să se aplice de la 21 martie 2016, însă pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie de aprobarea Guvernului şi a Parlamentului şi de promulgarea prin decret prezidenţial.

Conform dispoziţiilor propuse, consumatorii care contractează un împrumut în valută vor avea dreptul de a cere în orice moment convertirea creditului într-o monedă alternativă: „Creditorul se asigură că, în cazul în care un contract de credit se referă la un împrumut în monedă străină, să fie cuprins în cadrul acestuia, la momentul încheierii contractului, dreptul consumatorului de a putea converti, oricând pe parcursul relaţiei contractuale, contractul de credit într-o monedă alternativă, precum şi alte posibilităţi de reducere a costurilor de creditare”.

Într-o astfel de situaţie, creditorii nu vor impune restricţii nejustificate, plus că vor pune la dispoziţie cel puţin ofertele existente pe piaţă la momentul înaintării cererii. Oferta creditorilor va fi transmisă consumatorilor în maximum 15 zile de la înregistrarea solicitării de convertire a creditului.

Practic, consumatorii vor putea să aleagă orice monedă alternativă în care banca acordă credit. „Cursul de schimb la care se efectuează conversia este rata de schimb stabilită de Banca Naţională a României, aplicabilă în ziua realizării conversiei sau rata de schimb stabilită în contract ori agreată de părţi, numai dacă aceasta este mai avantajoasă pentru consumator”, se arată în propunerea de act normativ.

Atunci când se va cere convertirea creditului, instituţiile de credit vor face o simulare (fără costuri şi comisioane suplimentare) cu privire la graficul de plăţi, atât în moneda contractului, cât şi în moneda naţională şi cea aleasă de consumatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here