,,Cred că tinereţea nu este suficientă pentru a te impune într-o completare de generaţii”

INTERVIU Preşedintele TSD Piteşti şi vicepreşedintele tinerilor social- democraţi la nivel judeţean, Mihai Oprescu, unul dintre cei mai apreciaţi şi credibili politicieni argeşeni din noul val, consideră că schimbul de generaţii într-un partid este mai mult decât util, însă nu crede că doar tinereţea este suficientă pentru a te impune într-o completare de generaţii.

„Îmi doresc ca votul real, neinfluenţat şi neviciat al românilor, să fie cel care să impună „codul” ce va guverna vremurile care vin în România”

Cum credeţi că va evolua scena politică argeşeană în următoarea perioadă, ţinând cont de faptul că, peste aproximativ 3 luni, vom avea alegeri locale? Mai exact, ce procent credeţi că vor înregistra USL-ul şi PDL-ul în Argeş?
Întreaga scenă politică – atât cea locală, cât şi cea naţională – va cunoaşte o efervescenţă tot mai puternică în acest an, specifică, de fapt, anilor electorali, dar şi contextului special în care ne aflăm acum. Cât despre procente, nu cred că putem aprecia foarte exact, dar eu cred că USL va înregistra un scor substanţial, peste 60%.  În ce priveşte PDL-ul, acest partid cu greu va obţine un scor format din două cifre…

Veţi candida pentru o funcţie la alegerile locale sau vă pregătiţi o candidatură la Parlamentare?
Discuţia candidaturilor, fie că vorbim de locale sau Parlamentare, se poartă gradual: întâi în interiorul PSD, iar mai apoi în interiorul USL. În ce mă priveşte, voi candida acolo unde eu şi colegii mei vom considera că pot fi util. Atât în timpul campaniei electorale, cât, mai ales, în activitatea ulterioară. Practic, rostul unei candidaturi politice este, înainte de toate, desfăşurarea unei activităţi ulterioare, pentru care ai primit votul celor mai mulţi dintre cetăţeni, în folosul comunităţii reprezentate, local sau naţional.

„Nu sunt adeptul unei formule de schimb de generaţii, dacă aceasta nu este dublată de competenţă şi seriozitate”

Vor apărea nume noi în echipa pe care PSD-ul o pregăteşte, atât pentru alegerile locale, cât şi pentru cele Parlamentare? De fapt, consideraţi că se simte nevoia unui suflu nou în PSD?
Este obligatoriu şi inevitabil, şi nu doar pentru organismele politice, ci şi în toate angrenajele sociale, ca, la un moment dat, o echipă să primească un suflu nou din dinamismul şi pragmatismul tinerei generaţii. Dar, poziţionându-se obligatoriu lângă experienţa şi cunoştinţele celor care activează mai demult în aceste domenii. Cred că PSD-ul a fost cel care a dat primul acest semnal, atunci când l-a confirmat, prin vot democratic, pe domnul preşedinte Victor Ponta, la numai 38 de ani. Exemplele sunt, însă, multiple în partidul nostru, atât la nivel central, cât şi local. Revenind la fondul acestei întrebări, daţi-mi voie să subliniez şi faptul că doar tinereţea nu este suficientă pentru a te impune într-o completare de generaţii. Nu sunt adeptul unei formule de schimb de generaţii, dacă aceasta nu este dublată de competenţă, seriozitate şi mai ales de dorinţa de a munci.

Care va fi mesajul cu care PSD-ul, implicit USL-ul, va aborda alegerile ce vor veni?
Va fi un mesaj care va avea ca punct central oamenii şi nevoile lor, în vederea unei îmbunătăţiri, chiar dacă nu bruşte, dar simţitoare, a traiului zilnic, pornind de la nivelul veniturilor şi continuând cu marile sisteme ce au avut de suferit în această guvernare devastatoare: sănătate, învăţământ, protecţie socială, piaţa muncii, agenţi economici mici şi mijlocii şi comunităţi rurale.

„Prelungirea codului portocaliu – al guvernării PDL, bineînţeles – ar putea fi un dezastru pentru această ţară”

Ţinând cont că soţia dumneavoastră este vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, acasă cine conduce?
De-a lungul timpului, atât eu, cât şi soţia, am încercat să nu aducem acasă tumultul activităţilor publice în care suntem angrenaţi. Până acum, cred că am reuşit să păstrăm acolo un spaţiu de normalitate.

Având în vedere vremea de afară, ce vă sperie cel mai tare: codul roşu, codul galben sau cel portocaliu… politic vorbind…
Prelungirea codului portocaliu – al guvernării PDL, bineînţeles – ar putea fi un dezastru pentru această ţară. Aceasta nu este însă doar părerea mea, subiectivă, de om politic, ci este lucrul pe care îl simt din majoritatea discuţiilor purtate, în mediile cele mai diverse. Tot în susţinerea acestei afirmaţii vine şi ceea ce am văzut în zilele de protest spontan civic, dar şi în mitingurile politice sau sindicale. Este ceea ce ne spun majoritatea analiştilor şi analizelor care au încercat să se păstreze într-o zonă de imparţialitate. Dar, ce îmi doresc cel mai mult este ca votul real, neinfluenţat şi neviciat al românilor, să fie cel care să impună „codul” ce va guverna vremurile care vin în România, iar de acest lucru nu trebuie să se sperie niciun om de bună-credinţă care este implicat în politică.

Un CV impresionant
Mihai Oprescu este absolvent a două facultăţi: Drept şi Administraţie Publică. De asemenea, a terminat şi cursurile de înalţi funcţionari publici de la INA şi este şi absolvent al Colegiului de Afaceri Interne al Academiei de Poliţie. În impresionantul CV al lui Mihai Oprescu mai este trecut un Master în Dreptul Muncii şi Ştiinţe Politice, dar şi un doctorat în Drept la Universitatea Bucureşti.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.