Procurorii DNA au sesizat luni, din nou, Camera Deputaţilor, pentru începerea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea pentru trei noi infracţiuni de luare de mită. Printre ele se numără şi cea încasată de la Krantz Eurocenter, firma omului de afaceri piteştean Corin Boian, soţul Cristinei Diculescu. Procurorii au specificat că mita a fost percepută, şi plătită, ca „€garanţie” pentru plăţile pe care Ministerul Dezvoltării urma să le facă în contractul pârtiilor de schi de la Petroşani, unde Corin Boian şi firma sa participau alături de un afacerist local, Adrian Gărdean, şi valora 10% din valoarea acestora. În total, Gărdean ar fi dat în numele celor două firme 900.000 de euro şi 3.000.000 de lei pentru sponsorizări.
Iată ce au scris procurorii DNA în comunicatul de presă emis luni: „€Infracţiunea de luare de mită în legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. şi S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. cu UAT Lupeni şi UAT Petroşani.
În cursul anului 2011, Udrea Elena Gabriela a cerut şi a primit de la inculpatul Gardean Adrian, pentru sine şi pentru altul, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. şi S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.
Astfel, la data de 7 februarie 2011, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Gardean Adrian ca din sumele primite de la minister să facă mai multe „€sponsorizări”€  transmiţându-i că trebuie să discute detaliile cu Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Nastasia Gheorghe să îi comunice lui Gardean Adrian că suma solicitată este în cuantum de 10% din valoarea plăţilor efectuate şi care urmau să fie efectuate în cursul anului 2011.
Urmare acestei solicitări, în vara anului 2011, Gardean Adrian i-a înmânat 200.000 euro lui Lungu Ştefan, care i-a predat lui Nastasia Gheorghe, însă banii au fost restituiţi de acesta după o zi, invocând riscul ca fapta să fie denunţată organelor de urmărire penală.
În data de 06.10.2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. şi de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Cu acelaşi prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gardean Adrian, la cererea lui Udrea Elena Gabriela, că suma remisă nu acoperea procentul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăţilor care urmau să fie efectuate către cele două societăţi, iar pentru diferenţă i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăţi controlate de Obreja Rudel.
Suma de 900.000 euro a fost predată de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela, iar diferenţa de 3.000.000 lei a fost transferată de S.C. Termogaz Company S.A. în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 28.12.2011, în baza unui contract fictiv de publicitate.
Faptele descrise reprezintă modalităţi alternative de săvârşire ale aceleiaşi infracţiuni de luare de mită pentru care Camera Deputaţilor a cerut începerea urmăririi penale şi a încuviinţat arestarea preventivă a deputatului Udrea Elena Gabriela la data de 09.02.2015.
În condiţiile în care aceste fapte completează latura obiectivă a infracţiunii, este necesară o nouă cerere de urmărire penală şi o nouă încuviinţare a arestării care să se raporteze la forma completă a acuzaţiei aduse deputatului”€・ se arată în comunicatul DNA.


Krantz şi asociaţii trebuiau să construiască cel mai mare domeniu schiabil din Europa de Est

Pentru un cost total de 99 de milioane de euro, la Petroşani, în Parâng, ar fi trebuit să fie amenajat cel mai mare domeniul schiabil din Europa de Est. Proiectul cuprindea reamenajarea celor cinci pârtii existente, construirea a 17 piste noi, 2 telegondole, şapte telescaune şi montarea a 30 de tunuri de zăpadă şi 7 maşini de bătut zăpada. Complexul trebuia să conţină şi două centre turistice, o cabană şi o instalaţie de ticketing.
O mare parte din lucrări au fost adjudecate de firma condusă de omul de afaceri local Adrian Gărdean, care s-a asociat la diverse licitaţii cu cea a piteşteanului Corin Boian, cunoscut drept patronul Kratz Eurocenter.
Kratz a participat şi la o altă investiţie din proiectul „€Schi în România”・ care urma să se facă la Straja, în Lupeni. Consiliul Local a încheiat două contracte pentru amenajarea pârtiilor. Primul, de 152 de milioane de lei, a fost câştigat de consorţiul care se ocupa şi de construcţiile din Parâng – Termogaz Company Haţeg, a lui Adrian Gărdean, Acomin Cluj Napoca şi Kranz Eurocenter Piteşti. Cele trei firme urmau să asigure transportul cu telescaun, telecabină şi teleschi, să cumpere echipamente pentru producerea zăpezii artificiale, să amenajeze drumurile de acces şi un lac de acumulare. În plus, Gărdean, prin Termogaz Company, a mai primit un contract fără licitaţie. În schimbul a aproape 9 milioane de lei, trebuia să asigure alimentarea cu energie electrică a staţiunii turistice Straja.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI