Copiii nu primesc cei 500 de euro pentru educație nici în 2021. Guvernul a promulgat ordonanța prin care amână aplicarea legii. În urmă cu mai mulți ani, s-a propus, prin Legea educației, ca cei născuți după data de 9 februarie 2011, data intrării în vigoare a actului normativ, să primească de la stat o sumă de 500 de euro, ca bani pentru educație. Obligația este prevăzută chiar în acest act normativ, împreună cu condițiile în care se vor acorda banii pentru educație.

Deși ar fi trebuit acordați încă din 2013, autoritățile au tot amânat aplicarea prevederii legale care le oferă copiilor acest drept.

Copiii nu vor primi nici în 2021 banii pentru educație, pentru că o nouă amânare a fost stabilită prin OUG 226/2020. Actul normativ ce conține o serie de măsuri fiscal-bugetare stabilește că acordarea sumelor de bani se amână până în 31 decembrie 2021. Motivul este legat de bani: numai pentru 2021 ar fi nevoie de fonduri publice de circa un miliard de euro, în condițiile în care există peste 2.000.000 de copii ce ar avea dreptul să primească sprijinul.

“Statul sprijină dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia. Suma este acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. (…) Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educaţie permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro se acordă tuturor copiilor născuţi după data intrării în vigoare a prezentei legi”, stabilește Legea educației.

Comments

comments