Ministerul Sănătăţii vrea să oblige părinţii să-şi vaccineze copiii.

Astfel, în lipsa unei adeverinţe care să ateste vaccinarea, copiii nu vor putea să fie înscrişi la creşă, grădiniţă sau şcoală. De asemenea, se au în vedere şi amenzi pentru părinţii care nu au aceste avize care să ateste vaccinarea, dar care îşi duc copiii în comunitate.

Potrivit aceluiaşi proiect, şi medicii şi asistenţii trebuie să susţină vaccinarea copiilor, iar dacă sunt împotriva imunizării, riscă să piardă dreptul de liberă practică.

„Proiectul Legii vaccinării este finalizat din punct de vedere tehnic şi va fi suspus dezbaterii publice. În proiect sunt şi sancţiuni pentru părinţii care refuză în mod repetat accesul copiilor la vaccinare. Ne preocupă foarte mult atitudinea personalului medical care trebuie să susţină vaccinarea. Pentru cei care se manifestă împotrivă, vom discuta cu Colegiul Medicilor şi cu Ordinul Asistenţilor. S-ar putea să piardă dreptul de liberă practică. Noua lege va asigura accesul continuu la acest vaccin, accesul la informaţie de bună calitate, pentru toţi profesioniştii din sănătate”, a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Schema de vaccinare naţională prevede ca bebeluşii să fie imunizaţi din prima zi de viaţă până la 14 ani. Primul vaccin, cel împotriva hepatitei B, se face în primele 24 de ore, iar ultimul, vaccinul diftero-tetanic, la 14 ani. Vaccinul hexavalent, cel care conţine tulpini pentru una dintre formele de meningită bacteriană se face la 2, 4 şi 11 luni.

Comments

comments