Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială Argeş începe săptămâna aceasta, la cererea Ministerului Muncii, o amplă verificare a unor suspiciuni de fraudă în ce priveşte primirea ajutoarelor sociale. Sunt vizaţi elevii peste 18 ani ce primesc ilegal alocaţie, părinţii ce primesc încă alocaţia pentru copii decedaţi şi beneficiari ai venitului minim garantat. În total, este vorba despre aproximativ 3.000 de cazuri.

„Tematica de control ne-a fost trimisă de minister, care are aceste suspiciuni după ce a confruntat baza lor de date cu cele de la alte instituţii, de la Finanţe la Evidenţa Populaţiei. Din păcate, se ajunge aici pentru că noi, la nivel judeţean, nu putem face acest lucru, nu avem încă acces la toate bazele de date pentru a confrunta informaţiile la momentul în care se fac dosarele sau se schimbă ceva. Este cazul alocaţiilor pentru copii, unde avem de verificat 357 de cazuri în care este posibil ca minorul să fi decedat, dar părinţii sau tutorele încasează alocaţia în continuare. Oamenii anunţă, de obicei, Primăria, şi la Evidenţa Populaţiei se fac menţiunile privind decesul, însă, neavând niciun protocol de colaborare care să impună să ne anunţe şi pe noi, agenţia continuă plata! La fel, avem de verificat 1.749 de cazuri de tineri care au a împlinit 18 ani şi primesc în continuare alocaţie, deşi nu mai frecventează nicio formă de învăţământ. Cea de a treia categorie, unde avem 951 de cazuri de verificat, se referă la titularii care primesc venitul minim garantat sau alocaţia de susţinere a familiei. Aici trebuie să verificăm veniturile fiecăruia şi ale familiei, să vedem dacă cei în cauză se încadrează sau nu în cerinţele legii. Verificările se fac în colaborare cu Finanţele şi primăriile locale, iar, în cazul alocaţiilor, cu Inspectoratul Şcolar”€, ne-a declarat Elena Grigorescu, directoarea AJPIS Argeş.

 

Cei găsiţi în culpă vor fi obligaţi să returneze banii obţinuţi ilegal, decizia de plată emisă de AJPIS fiind titlul executoriu de drept. Legea permite ca debitorii să plătească chiar şi în rate, însă, dacă aceştia nu îşi vor respecta obligaţiile, inspectorii sociali sunt obligaţi să trimită dosarul la Finanţele Publice, instituţie care poate merge până la executarea silită.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI