În cursul lunii februarie 2017, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş a efectuat 686 controale pentru supravegherea starii de sanatate a animalelor si a sanatatii publice, dupa cum urmeaza:
-unitati cu profil restaurant, bufet, fast food, pizzerie – 20 controale
-abatoare – 3 controale
-fabrici de preparate carne – 7 controale
-ferme porci – 2 controale
-ferme bovine – 1 control
-ferme gaini -6 controale
-stupine – 3 controale
-depozite alimentare – 17 controale
-macelarii – 15 controale
-cantine – 7 controale
-pescarii – 1 control
-unitati industrie alimentara – 8 controale
-unitati industrie lapte – 3 controale
-super/hipermarketuri – 17 controale
-magazine alimentare – 84 controale
-laborator patiserie, cofetarie – 11 controale
-depozite cereale – 1 control
-gospodarii populatie – 442 inspectii
– CMV – 11 controale
-targuri saptamanale – 1 control
-centre prelucrare lapte – 4 controale
-brutarii – 12 controale
-unitati morarit – 2 controale
-fabricare legume fructe – 2 controale
-fabricare produse zaharoase – 1 control
-fabricare produse fainoase – 1 control
-fabricare suc de fructe – 2 controale
-piete – 1 control
-unitati catering – 1 control
În aceeasi perioada, pentru neconformitatile constatate, consilierii DSVSA Arges au aplicat conform HG 984/ 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, 21 sanctiuni contraventionale, din care 5 avertismente scrise (conditii necorespunzatoare la depozitarea produselor alimentare ) si 16 amenzi in valoare totala de 55300 lei, astfel :
-4 amenzi in valoare de 2400 lei pentru manipularea necorespunzatoare a produselor alimentare (lipsa echipament de protectie a personalului angajat) – braserie, 2 restaurante, depozit alimentar
-2 amenzi in valoare de 1200 lei pentru neprezentarea la controlul autoritatii sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor competente a documentelor sanitare veterinare pentru produsele alimentare aduse in piete, hale, targuri si alte asemenea locuri, inainte de a fi puse in vanzare, conform legislatiei in vigoare (comercializarea, in piete, de produse alimentare necontrolate sanitar veterinar)
-3 amenzi in valoare de 1800 lei pentru intretinerea necorespunzatoare a spatiilor de prelucrare, depozitare si valorificare a produselor alimentare precum si a instalatiilor, utilajelor si a ustensilelor de lucru ( spatii productie, ustensile si utilaje neigienizate) –・spatiu preparare neigienizat – pizzerie, plafon si paviment neigienizat –・fast food, neigienizarea corespunzatoare a spatiului de depozitare- depozit
– 2 amenzi in valoare de 1200 lei pentru ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare (ambalare si etichetare necorespunzatoare, produse fara elemente de identificare) – 2 magazine alimentare- carne transata si carne tocata fara elemente de identificare
– 1 amenda in valoare de 600 lei pentru comercializarea furajelor, aditivilor furajeri si a altor produse destinate nutritiei animalelor provenite din productia interna sau din import, ambalate si etichetate cu incalcarea normelor sanitare veterinare, precum si comercializarea lor in alte locuri decat cele autorizate/inregistrate sanitar veterinar ( comercializarea de furaje etichetate necorespunzator)
– 1 amenda in valoare de 700 lei pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la eliberarea produselor medicinale veterinare ( eliberarea produselor medicinale veterinare fara reteta )
-2 amenzi in valoare de 2400 lei pentru neexecutarea de catre medicul veterinar oficial, in conditiile prevazute in Programul de supraveghere, profilaxie si combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om si de protectie a mediului ( neexecutarea de catre medicul veterinar a actiunilor sanitar veterinare prevazute in Programul Strategic)
-1 amenda in valoare de 45000 lei pentru valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat (comercializarea de produse alimentare cu termen de valabilitate expirat) –・ ciuperci champignons ECO intregi, 330g
În cursul lunii februarie 2017 au fost confiscate si scoase din consumul public urmatoarele cantitati si sortimente de produse alimentare:
-carne –1347 kg
-preparate carne – 61 kg
-peste – 42 kg
-lapte – 51 l
-produse lactate – 670 kg
-oua – 234 buc
-alte produse – 441 kg.
Valoarea totala a acestor produse a fost de 44635 lei.