Lunar, in Oltenia, au fost derulate in 2016 in medie aproximativ 1600 de actiuni de verificare a instalatiilor de distributie a energiei electrice. Acestea sunt efectuate de catre operatorul de distributie prin departamentul specializat in identificarea cazurilor de suspiciune de consum fraudulos si beneficiaza si de sprijinul autoritatilor responsabile de cercetare penala abilitate.

Actiuni ce reprezinta un pericol in alimentarea cu energie electrica
– Sustragerea energiei electrice din reteaua de joasa tensiune reprezinta un risc atat pentru cei care se racordeaza in mod ilegal, cat si pentru consumatorii din vecinatate.
– Orice interventie neautorizata, precum si utilizarea unor instalatii improvizate, pot genera oricand accidente grave sau incendii, ducand la pierderi de vieti omenesti si daune materiale semnificative.
– De asemenea, aceste interventii au impact direct asupra calitatii alimentarii cu energie electrica a consumatorilor. Ele determina variatii de tensiune si intreruperi ale alimentarii cu energie electrica, provocand astfel disconfort mai ales pentru persoanele care consuma energie electrica avand contracte incheiate de furnizare a energiei electrice si respectand prevederile legale in vigoare.

Sustragerea de energie constituie infractiune de furt si se pedepseste conform legilor in vigoare
Articolul 228 din Codul Penal si Legea nr. 123/2012 “Legea energiei electrice”, precizeaza explicit ca deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a energiei electrice livrate ori modificarea fara drept a componentelor instalatiilor energetice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Totodata, executarea sau folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
In caz de suspiciune de sustragere de energie electrica, de deteriorare, modificare, blocare a functionarii echipamentului de masurare a energiei electrice, modificare a componentelor instalatiilor energetice, executarea sau folosire de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare, sunt sesizate organele de urmarire penala competente.

Nefunctionarea corespunzatoare a contorului poate fi suspectata de interventie neautorizata
Recomandam tuturor consumatorilor sa verifice periodic functionarea grupului de masurare a energiei electrice si sa informeze de urgenta operatorul de distributie, prin canalele existente, telefon 0251 408 006, 0251 408 007, 0251 408 008, adresa Distributie Oltenia SA, localitatea Targu-Jiu, Strada Depozitelor, numarul 2, judetul Gorj, cod postal 210238; posta electronica distributie@distributieoltenia.ro; fax 0251216471/ 0372526471, cel mai apropiat Centru de Relatii cu Clientii), in cazul in care se observa orice nereguli privind functionarea acestuia.

Anunta cazurile de consum fraudulos de energie electrica!
Este important de precizat ca toti consumatorii se pot proteja de incidente si evenimente neplacute sesizand cazurile de consum fraudulos de energie la 0251 408 006, 0251 408 007, 0251 408 008, zilnic in intervalul orar 08:00 – 16:00, pentru ca aceste situatii, daunatoare in primul rand consumatorilor corecti, sa poata fi stopate. Toate sesizarile primite din partea clientilor, precum si identitatea acestora sunt confidentiale pe tot parcursul actiunilor departamentului specializat.
Periodic, in colaborare cu autoritatile locale si institutiile abilitate sunt organizate sesiuni de constientizare asupra riscurilor la care se supun persoanele care sustrag energie electrica prin interventii neautorizate in reteaua electrica. Astfel, Distributie Oltenia realizeaza controale periodice pe teren, insa consumatorul trebuie sa verifice periodic propriul sistem.

Pentru mai multe informatii despre gestionarea suspiciunilor de interventii neautorizate in
instalatiile operatorului de distributie, puteti accesa website-ul www.distributieoltenia.ro.

Comments

comments