Consilierul judeţean Iulian Frăţică şi-a făcut fermă de capre

AFACERE…Consilierul judeţean al PDL a reuşit să îşi transforme o pasiune din copilărie într-un business în vogă: creşterea caprelor. Iulian Frăţică nu este doar om politic, ci şi un afacerist de succes, cu investiţii în construcţii, turism sau agricultură. Cea mai recentă afacere, care are toate premisele să devină una dintre cele mai bune, este o fabrică de procesare a laptelui de capră, construită pe fonduri europene în comuna Vedea. Şi asta deoarece Frăţică are deja o fermă cu peste 100 de capre, număr o să-l tripleze anul viitor. Dar, până ca totul să devină o afacere, creşterea caprelor a fost mai întâi o pasiune: „Eu animalele astea le iubesc! Noi am

fost săraci şi, când eram mic, am păscut tot timpul caprele. Când soacra mea a obţinut un teren de vreo 5.000 de metri în Vedea, am început să cumpăr capre şi mi-am făcut o mică fermă. Am tot cumpărat, până am ajuns la 100 şi m-am gândit să continuu şi cu o fabrică de procesare. Am depus dosarul pentru accesarea de fonduri europene şi, vă spun sincer, chiar dacă nu mi-ar fi aproba proiectul, eu tot fac fabrica!”, ne-a declarat Iulian Frăţică.

Fabrica va costa aproape 1 milion de euro

Ferma este la intrarea în Vedea, iar lucrările pentru amenajarea ei la cele mai înalte standarde sunt în toi. Lumina electrică a fost adusă din centrul comunei, de la 3 kilometri jumătate, iar căminul de apă este deja construit la intrarea pe viitoarea poartă a fabricii de procesare a laptelui. Şi planul acesteia este gata, Iulian Frăţică aşteptând acum doar aprobarea proiectului, care a parcurs toate fazele de eligibilitate. Totalul investiţiilor de până acum nu l-a făcut încă, deoarece caprele le-a cumpărat treptat şi doar din pasiune, la început. Însă unitatea de procesare din fonduri europene va costa în jur de 800.000 de euro, fără TVA, din care jumătate va trebui să îi pună din propriul buzunar.

Ţapul Mitică, vedeta turmei, a costat 500 de euro

Odată ajunşi la ferma din Vedea, consilierul judeţean ne-a făcut cunoştinţă cu animalele sale. „Acesta este Mitică, ţapul cel mai frumos din fermă, pe care am dat 500 de euro. Pe o capră din rasa franţuzească Zanen, plus pe unele de munte, tot franţuzeşti, am dat 200 de euro pe bucată. Pe astea româneşti nici nu le-am mai pus la socoteală. Acum tot caut să mai adun animale, fiindcă, prin contract, va trebui să ajung la 500 de capete în câţiva ani. Dar am în plan să încrucişez cele două rase, din Franţa şi România, astfel ca, la a treia generaţie, să am nişte hibrizi de calitate. Oricum, din cele 100 pe care le am, la anul ajung, cu ce mai cumpăr, plus ce mai fată, la vreo 300!”, ne-a povestit domnul consilier. Dacă totul merge bine, până la anul pe vremea asta va fi gata şi fabrica, fiindcă Frăţică nu vrea să aştepte prea mult, deşi normele europene prevăd un timp de doi până la finalizare. Între timp, fermierul argeşean studiază piaţa pentru utilajele de procesare şi reţetele după care va face faimosul iaurt de capră, brânză maturată, brânză dulce, urdă şi alte specialităţi. Şi-a ales deja şi colaboratorii: numai profesori universitari de la Bucureşti, specializaţi în industrializarea laptelui. Şi, pentru ca totul să iasă ca la carte, în fabrica lui Iulian Frăţică va mai lucra şi unul dintre cei mai mari preparatori de brânzeturi din Argeş, care a lucrat toată viaţa la fostul ICIL. Numele său este însă ţinut secret din motive lesne de înţeles: concurenţa.

Laptele de capră, mai mult decât un aliment

Avantajele creşterii caprelor sunt multiple. În primul rând, statul sprijină crescătorii cu sume consistente, în acest an subvenţia fiind de 44 de lei pentru fiecare animal. Creşterea şi exploatarea caprelor este o activitate extrem de rentabilă, spun specialiştii, şi datorită faptului că alimentele obţinute din acest tip de lapte sunt considerate aproape miraculoase, fiind foarte căutate. În comparaţie cu laptele de vacă, cel de capră are în compoziţie mai mult potasiu, calciu, magneziu, cobalt, fosfor şi vitamine A, B1, B2 şi C, fiind recomandat pentru întărirea imunităţii organismului, combaterea stărilor depresive, astm, dezechilibrele hormonale, afecţiuni ale glandei tiroide, cancere în forma incipientă şi în prevenţia anemiei şi demineralizarea osoasă. Laptele de capră este foarte căutat şi datorită proprietăţilor dietetice, având un conţinut mic de trigliceride şi fiind indicat diabeticilor, deoarece echilibrează nivelul de insulină în organism, previne diabetul de tip 2 şi  protejează sistemul cardiovascular. S-a dovedit ştiinţific că laptele de capră poate reduce cu până la 55% riscul de cancer la sân şi, fiind asemănător cu laptele matern, este recomandat ca hrană copiilor sugari. În exploatare, o capră produce de 10-20 ori mai mult lapte decât propria ei greutate, ajungând chiar la 1.800-2.000 litri în decursul a 270 de zile. De la capră nu se exploatează doar laptele, bani frumoşi ieşind şi din piei sau păr, ambele produse fiind la mare căutate pe piaţa marochinăriei şi ţesăturilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.