Majoritatea producătorilor de ţuică din fructe din Argeş sunt nemulţumiţi de mărirea accizei impuse de Guvern, considerând-o mult prea mare, atât în raport cu profitul, cât şi al concurenţei neloiale venite din partea celor care produc alcool industrial. În judeţul Argeş, cei mai revoltaţi producători de ţuică sunt cei din bazinul Cârcinov şi Valea Bogaţiului, care se plâng că nu există diferenţă la valoarea accizei între ţuica naturală produsă din fructe şi alcoolul fabricat din cereale.

„Din discuţiile purtate cu pomicultorii din această zonă am înţeles că sunt foarte nemulţumiţi de valoarea accizei puse la ţuică şi asta pentru că opţiunile acestor producători sunt mult mai limitate decât ale celorlalţi, în sensul că, din producţia totală, un procent de 10-15% merge la piaţă, iar pentru restul nu mai există altă soluţie decât să fie transformată în ţuică. Acest mod simplist de gândire economică a Guvernului, care nu coincide cu realităţile agricole, nu va duce decât la desfiinţarea plantaţilor pomicole”, a precizat consilierul judeţean PSD Dorin Mărăşoiu, un susţinător al pomicultorilor din zona bazinului Cârcinov şi Valea Bogaţiului. Totodată, consilierul Mărăşoiu mai precizează că, într-o asemenea situaţie, Ministerul Agriculturii ar fi fost singurul în măsură care ar fi trebuit să reacţioneze la mărirea accizei la ţuică, însă faptul că nu a făcut-o denotă o lipsă de înţelegere a realităţii existente în sectorul agricol. „Soluţia constă în diferenţierea valorii punctului de acciză dintre alcool şi ţuica din fructe. Trebuie perfecţionată modalitatea de impozitare a ţuicii – care ar trebui să se facă la vânzare, şi nu la producţie – întrucât cantitatea de producţie este cu totul alta faţă de cea existentă la vânzare, din cauza pierderilor de manipulare şi depozitare până la momentul vânzării”, a mai subliniat Dorin Mărăşoiu.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI