Ieri, la Colegiul I.C. Brătianu, la cererea reprezentanţilor Primăriei, s-au reunit pentru discuţii în vederea rezolvării problemei desfiinţării claselor de bilingv şi informatică intensiv, conducerea Inspectoratului Şcolar şi autorităţile locale, cadrele didactice şi reprezentanţii sindicatului.

Referitor la decizia luată, reprezentantul Primăriei, viceprimarul Lau­ren­ţiu Zidaru, profesor de informatică, chiar la I.C. Brătianu, ne-a declarat: „S-a discutat problema cu toţi cei implicaţi. Problema esenţială este că la ei se depăşeşte mereu plafonul ce le revine, din costul standard per elev. Este normal, pentru că la Brătianu au profesori mai în vârstă, cu vechime şi experienţă, unii cu doctorat, iar salariile lor se ridică destul de mult faţă de o şcoală unde au mai mulţi profesori debutanţi şi tineri, şi clase cu câte 30 de copii. Noi, de la Primărie, am alocat, peste acest cost standard, suplimentar, 100 de milioane de lei vechi din bugetul propriu. Bani care merg la şcolile din oraş, pentru completare la salarii şi alte investiţii. La Brătianu, care a avut anul trecut un deficit de 500 de milioane pentru salarii, fiindcă a trebuit să achităm şi mare parte din sentinţele judecătoreşti de recuperare a unor diferenţe de salariu, am acoperit suma redirecţionând de la alte şcoli. Dintr-un alt punct de vedere, clasele de bilingv reprezintă o problemă şi pentru că aici, doar fiindcă criteriul de bază este cunoaşterea limbii străine, media de admitere a fost anul trecut de doar 7,40, faţă de 9,50 cât are colegiul în general. Clasele acestea sunt astfel cele mai slabe! În ce priveşte profesorii, s-a considerat că vor fi suficiente soluţii pentru ca nici unul să nu rămână pe dinafară, iar dacă e cazul, există variante legale pentru mişcarea personalului didactic. Oricum, pentru ei ar fi fost o problemă cu adevărat de abia peste 2 sau 3 ani! La o soluţie finală nu s-a ajuns, rămâne să se decidă în Consiliul de Administraţie al ISJ, ei au responsabilitatea în ce priveşte chestiunile acestea.“
Florin Gardin, inspectorul şcolar general ne-a declarat că soluţia finală va fi anunţată în conferinţa de presă de marţi şi că s-a simţit jignit de faptul că a fost făcut un „simplu învăţător care vrea să distrugă învăţământul“ de către cadrele didactice de la Brătianu, considerând că ar fi trebuit întrebat şi dumnealui despre motivele pentru care se luase o asemenea decizie, înainte de a fi declanşat un scandal public. Domnia sa se consideră a fi fost acuzat pe nedrept, cu toate acestea, nu intenţionează să protesteze în vreun fel sau să solicite dreptul la replică, preferând să lase lucrurile aşa cum au evoluat. Neoficial însă, se pare că, cel puţin pentru acest an, la Brătianu vor funcţiona în continuare clasele de bilingv, atât pentru Engleză, cât şi pe Germană şi Franceză, rămânând la decizia conducerii colegiului dacă vor fi clase de Uman sau Real, iar  normele de predare vor fi asigurate fără problemă.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI