Concert cu doi dirijori la Filarmonica Pitești, soţ şi soţie: Octav Calleya și Marilo Carrillo Sedeño. Filarmonica Piteşti organizează joi, 7 martie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, un concert vocal-simfonic dedicat Zilei Femeii.

Alături de orchestra simfonică a instituţiei și de solista piteșteancă Magda Oțelea, participă, în premieră, doi dirijori, soț și soție: Octav Calleya și Marilo Carrillo Sedeño (Spania).

În program: Wolfgang Amadeus Mozart – Uvertura la opera Cosi fan tutte, Ludwig van Beethoven -Uvertura Fidelio, Gioachino Rossini – Uvertura la Italianca în Alger, Otto Nicolai – Uvertura la Nevestele vesele din Windsor, Amadeo Vives – Fandango din Doña Francisquita, Manuel de Falla – Dansul focului din Amorul vrăjitor, Johann Strauss Jr. – Valsul Vin, femei şi cântec (Wein, Weib und Gesang), Franz Lehar – Uvertura la Văduva veselă, George Bizet – Selecțiuni din Suitele Carmen, Ástor Piazzolla/Ioan Dobrinescu – Ave Maria (aranj. Ioan Dobrinescu) și Ioan Dobrinescu – Mama.

Octav Calleya (a cărui bunică este din Pietroşani, Argeş) s-a născut, în 1943, la Chişinău. Un an mai târziu, familia viitorului dirijor se refugia în România, la Craiova. A urmat cursurile Conservatorului de Muzică din Bucureşti, desăvârşindu-le la Viena, unde a studiat cu marele dirijor Sergiu Celibidache (unul dintre discipolii săi). În 1973 alege să părăsească România, stabilindu-se în Spania. Din 1980, este profesor la Conservatorul Superior de Muzică din Malaga. A dirijat în mai toate ţările lumii și a fost director artistic al orchestrelor din Malaga, Valladolid, Melilla. Octav Calleya a contribuit la dezvoltarea Fenomenologiei Muzicale, scriind lucrări și articole și susținînd, de asemenea, conferințe în acest sens. A organizat, la Chișinău, un Congres Internațional al acestei specialități. În 2009 a fost lansat volumul „La pupitrul vieţii” al scriitorului Ion Munteanu, dedicat lui Octav Calleya. A primit din partea autorităţilor craiovene Diploma de Excelenţă a Municipiului Craiova, oraşul în care a iniţiat şi un curs de dirijat pentru tinerii aspiranţi. S-a dedicat permanent formării și inițierii multor orchestre de tineret, îndeosebi în România, Spania, Franța. De asemenea, la Filarmonica Braşov conduce un masterclass de dirijat. Revine pe scena Filarmonicii Piteşti, unde, în 2001, a încântat publicul prin prestaţia sa.

Marilo Carrillo Sedeño aparține ultimei generații de talente care s-au afirmat în panorama muzicii orchestrale iberice în ultima decadă a școlii dirijorale, îndeosebi din sud, evidențiindu-se, ca mentor, Octav Calleya. În afara specialității de dirijat orchestră, Maria Dolores Carrilo este și dirijoare de cor, domeniu în care a fondat importante ansambluri, prin dominarea absolută a vocilor și a dirijatului vocal-instrumental. A participat la numeroase cursuri de masterclass, cu importante personalități în specialitatea orchestral și de operă, vocal-simfonică, de fanfară și corală. Este apreciată de critica muzicală ca un talent autentic, succesul la public fiind confirmat oriunde în lume. A dirijat majoritatea orchestrelor din Spania, precum și orchestrele filarmonicilor din România și Republica Moldova. Dirijează, în premieră, orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești.

Piteșteanca Magda Oțelea a absolvit Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din orașul natal și Universitatea Națională de Muzică București. În prezent, este studentă în anul II la master, la clasa prof. univ. dr. Mariana Colpoș, la aceeași universitate de prestigiu. A câștigat premii la concursurile de interpretare vocală de la Piatra Neamț, București și Pitești și a urmat cursuri de masterclass cu prof. Bianca Manoleanu. A susținut recitaluri la Palatul Peleș și la Casa de Cultură Bușteni. În 2018, o găsim în rolul Gabriele din operetta „Fiener Blut” de Johann Strauss, pe scena Studioului de Operă de la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București. Cântă pentru prima oară cu orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești.

Comments

comments