Concert cameral cu muzică integral românească la Filarmonica Piteşti

0
445

Filarmonica Piteşti organizează luni, 6 noiembrie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, un concert cameral cu muzică românească şi prelucrări folclorice ale compozitorilor români.

În program: Ioan Dobrinescu – Masquerade (Variațiuni pe tema «Mocirița») şi Fantezia pe tema «Lie Ciocarlie»), George Enescu – Sonata nr. 3 pentru vioară și pian în la minor şi pagini alese din muzica vocală românească aparţinând lui Tiberiu Brediceanu, Nicolae Bretan, Aurel Eliade, Felicia Donceanu, George Grigoriu şi Dumitru Capoianu. Solişti: soprana Marta Cristina Sandu, violonista Corina Murgu, pianista Ioana Maria Lupaşcu şi baritonul Ştefan Ignat.

Marta Cristina Sandu a absolvit la Universitatea Națională de Muzică București atât facultatea, cât şi masteratul. Şi-a aprofundat studiile la Londra, în cadrul Guildhall School of Music and Drama, cu soprana Nelly Miricioiu. Finalistă şi laureată a concursurilor Marcello Giordani” (Taormina) şi „曰ariclea Darclée” (Brăila), Marta Cristina Sandu susţine frecvent concerte în ţară şi în străinătate. A cântat pe scena Operei Naţionale din Bucureşti în spectacole de gen, dar şi în spectacole pentru copii. A participat la prima înregistrare mondială a integralei liedurilor de George Enescu, coordonată de soprana Mariana Nicolescu şi la turneul promoţional pentru acest proiect, la Praga, Roma, Paris, în Japonia, la Aichi, Nagoya și Tokyo și în SUA, la New York. Originară din Curtea de Argeş, soprana Marta Cristina Sandu a mai concertat la Filarmonica Piteşti.

Absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti şi al Universităţii Mozarteum din Salzburg (beneficiind de o bursă de studii din partea Guvernului austriac), baritonul Ştefan Ignat a fost solist al Teatrului de Stat din Salzburg (Austria). Doctor în muzică, este prim-solist al Operei Naţionale Bucureşti. Are o bogată activitate internaţională, fiind premiat la festivalurile şi concursurile de gen. Dintre premiile câştigate menţionăm Premiul „Ohanesian” acordat de Forumul Muzical Român, şi Premiul „Arte” pentru interpretarea rolului Oedipe din opera lui George Enescu. Având un repertoriu vast, a cântat pe scenele internaţionale din Austria, Bangkok, Thailanda, Franța, Salonic, Grecia, Pedraza, Spania etc. A mai colaborat cu Filarmonica Piteşti în stagiunile trecute.

Ioana Maria Lupaşcu începe studiul pianului la patru ani, iar peste doi ani concertează pentru întâia oară în faţa publicului. Studiază la Liceul „George Enescu” şi la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, perfecţionându-se în Elveţia şi Italia. Din 2008 este solist concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti. Susţine recitaluri şi concerte în întreaga lume, interpretând cu succes în săli de renume naţional şi internaţional. A concertat cu orchestrele filarmonicilor din ţară, dirijate de: Ilarion Ionescu-Galaţi, Florin Totan, Tiberiu Soare, Petre Sbârcea, Ovidiu Bălan, Radu Postăvaru ş.a. A lansat până la momentul actual două CD-uri. În afara talentului muzical, Ioana Maria Lupaşcu scrie, publicând numeroase articole, dar şi un roman autobiografic.

Violonista Corina Murgu este absolventă a Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” și a Facultății de Muzică, ambele din Timișoara. Corina Murgu are un masterat la vioară, coordonat de maestrul Jacques Saint Yves în anul 1996. Fostă violonistă a Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, în prezent este concertmaestru la Opera Națională Română din Timișoara. A fost concert maestru secund al Orchestrei European Symphony din Austria, orchestră fondată cu sprijinul Ministerului Culturii austriac. Membră a cxvartetului „Allegro” din Timişoara, violonista Corina Murgu este în premieră şa Filarmonica Piteşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here