INVESTIŢIE DE TOP În 2004, când mai nimeni nu avea curaj să investească în agricultură, zootehnistul Ionel Chiriac a reuşit să convingă doi danezi să bage bani la Slobozia, într-un complex de creştere a porcilor. Acum, ferma DanBred din sudul judeţului este una dintre cele mai mari din ţară, fiind dată exemplu chiar şi de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. În urmă cu mai bine de 12 ani, când a investit în agricultură, era chiar ultima afacere pe care majoritatea celor care voiau să pornească ceva lucrativ ar fi făcut-o, inginerul zootehnist Ionel Chiriac a plecat în Danemarca, la o specializare. A ajuns să lucreze într-unul dintre cele mai puternice complexe de creştere a porcilor, ce aplica sistemul binecunoscut şi răspândit în întreaga lume, DanBred.
Cum la noi nu se auzise încă de aşa ceva, iar cea mai mare parte a cărnii ajunsese să vină din import, lui Ionel Chiriac nu i-a trebuit mult timp să îşi dea seama că un astfel de sistem ar fi unul profitabil şi în România. Nu avea însă soluţia financiară. Având cunoştinţele necesare, acumulate în Danemarca, şi dorinţa de a se reîntoarce în România, a ajuns în 2004 la Slobozia, cu planul precis de a-şi deschide propria afacere. „E greu să investeşti în zootehnie în România, pentru că băncile nu prea investesc în proiecte noi. Cel mai important este să găseşti finanţatori”, spune Chiriac.
Evident, banii nu i-a găsit aici, ci, tot în Danemarca, iar în 2005 a reuşit că cumpere, împreună cu doi parteneri danezi, ferma de la Slobozia, unde au început să implementeze acelaşi sistem studiat în străinătate, DanBred. Din fericire, spune el, partenerii de afară au fost interesaţi nu doar de reproducţie, ci de întreg lanţul, inclusiv îngrăşarea şi comercializarea porcilor. Dovadă este şi ceea ce s-a făcut, până acum, la ferma DanBred din Slobozia, care a ajuns anul trecut la un efectiv de 2.800 de scroafe şi peste 30.000 de porci la îngrăşat.  

La Slobozia, s-a creat un adevărat holding

În 2009, chiar la începutul crizei, românul s-a decis să pună pe picioare un alt proiect, mai ales că cererea de carne în România era în continuare acoperită, în mare parte, din importuri. I-a luat trei ani să definitiveze investiţia, astfel ca ferma să poată fi populată. Noua unitate se numeşte „Agroconsulting Chiriac”, iar banii pentru a o ridica i-a obţinut, în parte, din fonduri europene.
Ionel Chiriac nu s-a dovedit, în timp, doar un bun specialist în zootehnie, ci şi un om special, ce şi-a împărtăşit şi celorlalţi ştiinţa şi experienţa, fără egoism. Aşa se face că, în acelaşi timp cu el, o fermă similară şi-a ridicat şi unul dintre cei care i-au fost alături în aceşti ani, prietenul său Nicu Benţa, cele două unităţii fiind practic „siameze” şi o completare necesară fermei-mamă, DanBred. Fermele noi au o capacitate anuală de circa 24.000 de porci la îngrăşat, carnea urmând să fie livrată în totalitate pe piaţa internă.
Realizările lui Ionel Chiriac şi succesul său nu au rămas neobservate în lumea crescătorilor de animale. La inaugurarea noilor unităţi de la Slobozia, în octombrie anul trecut, a fost prezent chiar ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi el tot zootehnist de meserie. Laudele nu au contenit, ca urmare promisiunile de sprijin nu au întârziat să apară, iar ministrul a vorbit  în multe dintre apariţiile sale publice despre iniţiativa şi realizările investitorului de la Slobozia, dându-l exemplu pe Ionel Chiriac.
Fermele de creştere şi îngrăşare a porcilor nu sunt singurele investiţii ale lui Ionel Chiriac. Hrana animalelor este asigurată de o fermă vegetală, care exploatează circa 1.150 de hectare de teren agricol din zonă. Mai mult, în timp, Chiriac a reuşit să adune toate aceste companii într-o cooperativă, care include şi câteva firme cu alţi acţionari, printre care şi cea a prietenului său.
Şi Chiriac, şi Benţa au venit cu lecţia învăţată: au plecat la un simplu schimb de experienţă într-o ţară cu tradiţie în domeniul de creştere a porcilor şi s-au întors investitori. Şi nu se poate spune că nu au avut succes!

Echipamente Jyden pentru maternitatea de purcei

Unul dintre secretele reuşitei fermelor de la Slobozia şi a investitorilor de aici este faptul că au închis cercul de producţie şi că au achiziţionat cele mai noi tehnologii şi utilaje. Totul este aranjat la cheie, hrănirea se face automatizat, curăţenia e la ea acasă, iar încălzirea e furnizată de sisteme ecologice. Nemaivorbind că auditurile realizate de instituţiile abilitate au demonstrat mereu că nu doar profitul este important la Slobozia, ci şi bunăstarea animalelor. Astfel, cei ce se ocupă de fermă s-au convins că tehnologia daneză de reproducere şi creştere a porcilor se potriveşte perfect şi în România, dacă o faci aşa cum trebuie. Din 2012, ferma lucrează la implementarea a două proiecte noi. Una dintre noutăţile aduse de Ionel Chiriac, în afară de tehnologia DanBred este şi maternitatea înfiinţată aici.
DanBred are un efectiv de 2.300 de scroafe şi livrează anual 45.000 capete porc gras şi 20.000 capete tineret. Datorită personalului calificat şi echipamentelor moderne folosite, până în prezent au obţinut rezultate competitive. Acest lucru o demonstrează şi producţia obţinută, peste 30 purcei înţărcaţi pe scroafă/an, în prezent, cu un plan de 32 purcei înţărcaţi /an/scroafă pentru anul viitor. Echipamentele folosite sunt achiziţionate de la firma Jyden, cea mai mare din lume în acest domeniu.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI