Comisia Europeană a efectuat primele plăţi pentru planurile de redresare ale mai multor țări. PNNR-ul României este încă în evaluare!

Comisia Europeană a efectuat primele plăţi pentru planurile de redresare ale mai multor țări. PNNR-ul României este încă în evaluare! Comisia Europeană a efectuat primele plăţi din Planul European de Redresare şi Rezilienţă către Belgia, Luxemburg şi Portugalia, în valoare totală de aproape 3 miliarde de euro.

Sunt primele state membre care primesc 13% din sumele promise, în cadrul masivului plan de recuperare al Uniunii Europene, în valoare totală de 800 de miliarde de euro, destinat depăşirii consecinţelor economice ale pandemiei de COVID-19.

Comisia Europeană a plătit azi 770 de milioane de euro Belgiei, 12.100.000 de euro Luxemburgului și 2.200 de milioane de euro Portugaliei, sub formă de prefinanțare – a precizat executivul de la Bruxelles, într-un comunicat.

Potrivit sursei, Comisia urmează să efectueze plăți de prefinanțare și către alte state membre pe tot parcursul acestei luni, de îndată ce ele își vor finaliza Planurile Naționale de Redresare și Reziliență, pe scurt PNRR, care să le permită încheierea acordurilor de finanțare și împrumut.

Pentru unele țări membre este o chestiune de zile, în cazul altora poate dura mai mult – spune Comisia. Aceste sume sunt asigurate printr-un uriaș fond comun gândit să întruchipeze solidaritatea europeană în fața crizei COVID-19.

Toate statele, cu excepția Olandei și a Bulgariei, și-au prezentat spre aprobarea Comisiei Europene PNRR-urile. Până acum au primit undă verde pentru a beneficia de primele plăți 16 țări: Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, Slovacia, Spania, Croația, Cipru, Lituania și Slovenia.

Executivul de la Bruxelles evaluează, în continuare, planurile a șapte state, între care și România. Această analiză a trebuit extinsă pentru Ungaria și Polonia, în contextul preocupărilor suscitate în legătură cu respectarea statului de drept – notează France-Presse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here