Comisia Europeană: 26.000 de români au murit în 2015 din cauza calităţii proaste a aerului. Calitatea slabă a aerului rămâne o problemă pentru România, conform unui raport publicat pe 5 aprilie de Comisia Europeană. Agenția Europeană de Mediu a estimat că, în 2015, aproximativ 25.400 de decese premature au fost asociate concentrațiilor de particule atmosferice în suspensie.

Calitatea slabă a aerului continuă să fie o problemă în România. Principalele surse de poluare a aerului provin din sectorul transporturilor și din cel al energiei, în special din utilizarea combustibililor fosili/solizi în gospodării.

România ar putea înregistra progrese semnificative în vederea soluționării acestei probleme prin:

– restructurarea sistemului energetic și a sistemului de încălzire a gospodăriilor (prin favorizarea integrării surselor regenerabile și trecerea la gaze naturale, la încălzirea centralizată și la controlul poluării)
– măsuri de trafic
– alte măsuri de control și prevenire a poluării.

În același timp, au fost identificate deficiențe grave și structurale în datele privind calitatea aerului măsurate de rețeaua de monitorizare din România și raportate Comisiei Europene. În realitate, situația ar putea fi mult mai gravă decât cea raportată efectiv.

Comments

comments