Şcolile argeşene angajează 700 de profesori

ŞCOALA – ANGAJATOR Conform noii legi a Educaţiei, din acest an angajările se fac direct în şcoli, pe bază de examen şi interviu. În Argeş, cele mai multe posturi sunt pentru învăţătoare şi educatoare, profesori de sport, arte plastice şi muzică. De anul acesta examenul de titularizare al profesorilor, din lunile mai şi iunie, nu se va mai desfăşura la nivel judeţean, ci la nivel de centru de examen. Astfel, fiecare aspirant la un post de cadru didactic e nevoit să depună cât mai multe dosare la cât mai multe centre, pentru a-şi spori şansele.

La nivelul judeţului, per total, vor fi scoase la concurs un număr de 694 de posturi complete şi incomplete. Cele mai numeroase sunt în domeniile specializate, artistice sau tehnice: educaţie muzicală şi educaţie plastică – 95, educaţie fizică şi sport – 41, educaţie tehnologică – 22, muzică instrumentală-17, informatică – 48. Limbile străine oferă, de asemenea, multe oportunităţi: limba engleză – 16, limba franceză – 29, limba germană – 8. Un număr mare de posturi sunt disponibile şi la materiile clasice: biologie 18,  istorie – 11, limba română – 9, matematică – 19, geografie – 20, chimie – 21, fizică – 22. De asemenea, faţă de anii trecuţi, extrem de multe locuri sunt pentru educatoare – 35 şi învăţătoare – 80.

„Profesorul debutant va avea, timp de un an, un mentor”

Anul acesta, concursul va consta într-o inspecţie specială la clasă, ţinută în prealabil, urmată de un examen scris. Nota de la inspecţie va avea pondere de 25%, iar examenul scris – 75%. Pentru a se putea titulariza, candidatul va trebui să obţină minimum nota 7 la ambele probe. „Pentru că ar fi fost destul de greu să se organizeze concurs în fiecare şcoală, mai multe unităţi care au posturi vacante s-au asociat, după preferinţe, în centre de examinare unde se va organiza concursul la comun. Aici se depun dosarele şi se organizează cele trei comisii de înscriere pentru proba orală şi pentru cea scrisă, formate strict din cadre didactice de la şcolile asociate centrului. Candidaţii vor trebui să susţină mai întâi o probă de interviu, iar apoi inspecţiile la clasă, care sunt, practic, o lecţie deschisă. Acestea sunt programate pentru luna mai, iar în 2 iunie se va susţine proba scrisă. Chiar dacă şi-au depus dosarele la mai multe centre şi au susţinut oralul în mai multe locuri, candidaţii vor trebui să aleagă, până la urmă, un singur loc unde să dea examenul scris! Asta e metodologia. Dacă nu reuşesc să fie admişi, rămân pe o listă la dispoziţia Inspectoratului, care va redistribui apoi pe unde mai rămân locuri libere pentru că, inevitabil, vor rămâne!”, spune Daniela Voicu, directoarea Şcolii 18 din Prundu, unde este organizat centrul de examen nr. 18. Aici mai sunt asociate şcolile 16, 17, 20 şi cea din Miceşti.    
O altă noutate este aceea că profesorul debutant va avea, timp de un an, un mentor care îi va îndruma activitatea. Relaţia dintre şcoală şi profesor va semăna cu cea dintre angajator şi angajat, fără să mai fie intermediată de inspectoratele şcolare. Profesorii angajaţi vor semna contracte pe o perioadă determinată, dacă nu au definitivatul, sau pe perioadă nedeterminată. În cazul în care o şcoală îşi restrânge activitatea, inspectoratele nu mai sunt obligate să le asigure un nou loc de muncă profesorilor care au rămas fără post. Aceştia vor consulta baza de date a Inspectoratului Şcolar şi se vor înscrie la concurs în şcolile care au locuri libere.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.