„Sănătate, că-i mai bună decât toate!” Şi pentru că, dacă, Doamne fereşte, te îmbolnăveşti, s-ar putea să nu ai loc la spital! Potrivit ultimului raport al Direcţiei de Sănătate Publică, în Argeş asistenţa sanitară este asigurată de 13 unităţi sanitare publice aflate în administrarea Consiliului Judeţean sau a Consiliilor locale, după caz, care au doar 2.994 de paturi. Lor li se adaugă alte două unităţi sanitare cu paturi, dar care nu sunt pentru toată lumea. Primul aparţine Ministerului Apărării – Spitalul Militar de Urgenţă Piteşti, internările aici fiind oarecum limitate la militari şi rudele lor, iar la cel de-al doilea chiar nu e indicat să ajungi – acesta fiind Spitalul Penitenciar Colibaşi. Împreună, cele două unităţi au 342 de paturi. Alte 4 unităţi sanitare cu paturi operează în sistem privat, cu costuri pe măsură, iar unele doar cu spitalizare de zi. Acestea sunt Spitalul „Sf. Nicolae”, Spitalul  „DR. Irimia”, Spitalul „SC Muntenia Competences” şi Spitalul „Natisan”, şi oferă 99 de paturi pentru spitalizare continuă şi 24 de paturi cu spitalizare de zi. Spitalul  „DR. Irimia” şi Spitalul „SC Natisan” funcţionează numai cu spitalizare de zi.
Astfel, în întreg judeţul, numărul total de paturi se ridică la 3.435 de paturi, asigurând un indice de 5,80 paturi la 1.000 locuitori! Dintre acestea, doar pentru 2.811 au fost încheiate contracte de furnizări de servicii medicale spitaliceşti cu CAS Argeş şi Casa OPSNAJ.
Numărul de paturi disponibile, în realitate, pentru cei suferinzi de afecţiuni acute sau cronice este însă cu mult mai mic. Din cele 19 spitale, unul este Pediatria, deci doar copiii pot fi trataţi aici, patru sunt private, iar costul restricţionează accesul, şi multe sunt monospecialitate, deci pot fi internaţi doar cei bolnavi de anumite afecţiuni. Astfel, avem un spital de psihiatrie (Vedea), trei de TBC (Valea Iaşului, Leordeni şi Câmpulung), unul de recuperare (Brădet) şi două de boli cronice (Ştefăneşti şi Călineşti).
În ce priveşte nivelul de competenţă, Spitalul Judeţean este cotat la categoria a III-a, adică nivel de competenţă mediu, la fel ca şi Spitalul Militar şi Spitalul Penitenciar Colibaşi, în timp ce Pediatria, spitalele municipale Câmpulung şi Curtea de Argeş şi cele orăşeneşti Mioveni şi Costeşti sunt creditate doar cu nivel de competenţă bazal (categoria a IV-a).

Comments

comments

DISTRIBUIȚI