„Şcoala de popi”, scandal între Calinic şi preotul Brânzea

RĂZBOI ÎNTRE CAPII BISERICII După un an de pauză, în care nu s-a mai organizat admitere la secţia de Teologie Pastorală din Piteşti în urma unui ordin dat de ÎPS Calinic, preşedintele Senatului Universităţii din Piteşti, preotul Nicolae Brânzea, îi dă peste nas Arhiepiscopului şi reînfiinţează „Şcoala de popi”. Anul trecut, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, ÎPS Calinic, a cerut suspendarea admiterii la secţia de „Teologie Pastorală” de la Universitatea de Stat din Piteşti, motivând că aceasta a devenit „fabrică de popi”, producând o inflaţie de preoţi pe piaţa Bisericii din Argeş.

În urma unui control efectuat la cererea ÎPS Calinic, reprezentanţii Sfântului Sinod, forul de conducere al Bisericii Ortodoxe Române, au constatat la secţia de „Teologie Pastorală” abateri grave „de la normele morale şi de deontologie profesională”, fapt ce prejudicia imaginea Bisericii române. Tot atunci s-a cerut şi verificarea tuturor dosarelor de înscriere a studenţilor, în vederea depistării celor înscrişi prin eludarea normelor legale, precum şi a celor care au obţinut titlul de licenţiat în Teologie în mod fraudulos. Vinovat de toate acestea, în opinia lui Calinic, era preotul Nicolae Brânzea: „La Facultatea de Teologie, l-am avut numit ca vicar pe preotul Nicolae Brânzea; îl desemnasem să se ocupe, din partea Arhiepiscopiei, de problemele de acolo. Am descoperit, însă, când am cerut statul de funcţii pe 2010 – 2011, mai multe nereguli, în sensul că a lăsat pe mâna unor profesori care nu aveau nicio competenţă predarea materiei „Limbajul Mimico-Gestual”, una extrem de importantă, pentru care noi am insistat foarte mult să intre în programă. Nu au făcut nicio oră respectivii profesori, pentru că nici n-ar fi avut cum, deoarece aşa ceva se face doar în prezenţa unui interpret. Acest segment de limbaj mimico-gestual a fost eludat şi m-am interesat cine a putut face aşa ceva. După statul de funcţii, mi-am dat seama că omul meu de încredere, preotul Brânzea, a comis aceste nereguli şi l-am eliberat din postul de vicar, pentru că a făcut abuz de încredinţare de funcţii. Noi n-am mai dat binecuvântarea pentru ca Facultatea de Teologie să funcţioneze la Piteşti, deoarece n-am primit din partea conducerii Universităţii statele de funcţii, aşa cum ceruserăm şi cum era neapărat nevoie, pentru a nu încălca legea. Atunci, s-a procedat la alegerea noului şef de catedră. Alegerea s-a făcut statutar, părintele Brânzea însuşi a semnat eliberarea sa din încredinţarea pe care i-o dădusem şi am dispus efectuarea în regim de urgenţă a noului stat de funcţii al Facultăţii de Teologie. Pe părintele Brânzea eu îl ajutasem să devină şef de catedră şi tot eu l-am schimbat din funcţie, pentru că mi-a înşelat încrederea“, a concluzionat cea mai înaltă faţă bisericească din Argeş.

ARACIS-UL îi dă dreptate lui Brânzea

Cum vremurile s-au schimbat, iar preotul Nicolae Brânzea a ajuns numărul unu în Universitatea de Stat din Piteşti, ocupând funcţia de preşedinte al Senatului, după alegerile de acum două luni, când fostul rector Gheorghe Barbu a fost schimbat cu notarul Ionel Didea, secţia de „Teologie Pastorală” va fi „reînviată”. Deci, în vreme ce Calinic spune „ba”, preotul Brânzea zice „da” şi vine în sprijinul tinerilor argeşeni care vor să urmeze o carieră teologică. Demersul lui Brânzea este salutat şi de familiile viitorilor studenţi, care nu vor mai trebui să suporte cheltuieli suplimentare de cazare în centre universitare din alte oraşe ale ţării.
Preşedintele Senatului, Nicolae Brânzea, ne-a declarat că, deşi planul de şcolarizare nu este încă gata din cauza întârzierilor la nivel naţional – determinate de schimbările din fruntea Ministerului Educaţiei – în sesiunea de admitere din această vară vor fi, cu siguranţă, locuri şi la secţia de „Teologie Pastorală” din Piteşti.
În sprijinul iniţiativei lui Brânzea a venit chiar şi ARACIS-ul (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior), care a efectuat săptămâna trecută o vizită de evaluare la Piteşti şi a confirmat, potrivit unui raport preliminar, cotarea în continuare a secţiei de Teologie cu „grad de încredere”. „Reprezentanţii ARACIS, printre care şi un profesor universitar din Austria, au evaluat 10 programe de studii din Universitatea Piteşti, aflate în diferite stadii de autorizare şi acreditare, inclusiv Teologia Pastorală. Ei ne-au confirmat că e un program viabil, pentru care nu există niciun motiv de a nu fi continuat! Astfel, vor fi locuri la admitere anul acesta”, a mai susţinut Nicolae Brânzea.
În ceea ce priveşte ideea unei „inflaţii” de preoţi” pe piaţa locală de muncă, aşa cum susţinea Calinic, preşedintele Senatului nu e nicidecum adeptul ideii că orice absolvent de Teologie trebuie să fie neapărat şi încadrat în domeniul respectiv, fiind de părere că selecţia trebuie făcută, ca în orice domeniu, chiar de piaţă. Evident, pe baza criteriului competenţei, nu altfel!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.