INVESTIŢIE ÎN GHETTO Primăria Piteşti va cheltui peste 2,5 milioane de euro pentru modernizarea unui tronson din „blocul groazei”, celebrul G1 din Războieni, o sumă imensă, cu care s-ar fi putut construi la fel de bine un bloc nou şi într-o zonă cu mult mai salubră. G1. Ultima frontieră… Parafrazându-l pe Jean Luc Picard, asta este senzaţia pe care o ai atunci când ajungi în cartierul Războieni, în capătul „celebrului” bloc G1, supranumit şi „blocul groazei” din cauza sutelor de scandaluri şi violenţe din ultimii 10 ani.
Bloc după care nu mai vine nimic. O parte din bloc a fost modernizată, însă vieţile oamenilor nu s-au schimbat decât de faţadă. Nevoile, grijile şi veniturile au rămas aceleaşi. Ce bine ar fi dacă s-ar putea „reabilita” şi sărăcia oamenilor!… În tot acest peisaj, tronsonul A din blocul G1 pare desprins din alt film… Un bloc gol după care nu mai vin decât nişte garaje şi apoi câmpul… Atât. A, ba nu! Mai e ceva: un „cuib” de zeci de maidanezi aciuaţi aici ca nişte cerberi nedoriţi de nimeni. Geamurile au dispărut în totalitate, ca şi uşile. Tencuiala începe şi ea să moară încet-încet. Pe pereţii exteriori mai rezistă eroic nişte inscripţii cu graffiti, între care ne atrage atenţia una originală: „Bună dimineaţa, Sweet November!”. La cât de dezolant este peisajul „urban”, mai bine scria: „Bonjour, tristesse!”…
O privelişte tipică de ghetto, însă mai deprimantă decât în filmele americane. Aruncăm o privire prin aşa-zisele camere pustii. Gunoaiele sunt „vedete” peste tot, urme palpabile ale chefurilor ţinute de defavorizaţii sorţii. Ca suprafaţă, camerele sunt mai mici chiar şi decât celulele de la Jilava. Ce e paradoxal-bizar este faptul că Primăria Piteşti va investi aici peste 10 milioane de lei (asta înseamnă cel puţin 2,5 milioane de euro) pentru a moderniza tronsonul şi a crea 178 de locuinţe sociale, până în toamnă. Practic, în urma modernizării se vor obţine 25 de apartamente de câte 2 camere şi 153 de garsoniere.
La ora actuală, construcţia existentă este alcătuită, la fiecare nivel, dintr-un număr de 32 de celule de cazare cu suprafaţa de 10,08 mp fiecare, dotate cu chiuvetă, fără balcon, cu acces din coridorul central legat de cele două capete cu scări de acces. Pe fiecare nivel există două compartimente de grupuri sanitare, având fiecare două cabine de wc şi două cabine de duş.
Locuinţele sociale, mai mici decât celulele de închisoare
Marea întrebare care se pune este: cine va avea curaj să locuiască în „blocul groazei”? În Piteşti sunt sute şi sute de familii cu venituri…microscopice şi care cu greu îşi duc traiul de la o zi la alta. Iar să le dai locuinţe mai mici decât nişte celule de închisoare sună cam…a bătaie de joc. Ca să nu mai vorbim de riscurile la care se supun familiile care vor fi selectate să „locuiască” aici. Ce îi va spune o familie copilului atunci când acesta va vedea seara la câţiva metri de el oameni beţi cu sticle sparte în mână sau vecini care se ceartă şi se bat cu ce apucă? Să-i spună că soarta şi… repartiţia au ales vecinii recalcitranţi?
Municipalitatea va cheltui peste 2,5 milioane de euro pentru modernizarea unui tronson din „blocul groazei”, o sumă imensă, cu care s-ar fi putut construi la fel de bine un bloc nou de la zero şi într-o zonă cu mult mai salubră. Din păcate, pentru Primăria Piteşti a devenit o „modă” costisitoare din 2003 încoace să reabiliteze blocuri urâte, în loc să construiască spaţii locative noi. Să ne aducem aminte că în Piteşti avem trei blocuri ANL, însă niciunul nu a fost construit din temelii, fiind vorba doar de blocuri reabilitate. Cum de la Curtea de Argeş s-au putut ridica blocuri ANL de la temelii şi la Piteşti, nu? Este o întrebare care, de mulţi ani, îşi aşteaptă răspuns… O întrebare la care aşteaptă răspuns şi cei peste 500 de piteşteni care au depus cereri pentru o locuinţă, piteşteni care aşteaptă de ani de zile o minune numită… locuinţă.
Revenind la blocul G1 şi la Războieni, Primăria Piteşti ar trebui să creeze o strategie de reabilitare şi înfrumuseţare a întregului cartier. Pentru că şi miile şi miile de oameni care locuiesc acolo sunt piteşteni şi contribuabili şi merită o viaţă mai bună.