CEZ Distributie, venind in sprijinul consumatorilor de energie electrica, a organizat un numar de 5544 actiuni pentru prevenirea si combaterea fenomenului de racordare ilegala la reteaua de distributie a energiei electrice de catre consumatorii casnici si agentii economici in intervalul iulie – septembrie 2016.

Fenomenul prezinta un risc ridicat de incendii, daune materiale si pierderi de vieti omenesti si are impact direct asupra calitatii alimentarii cu energie electrica a consumatorilor. Peste 5544 cazuri in care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie au fost verificate in perioada iulie – septembrie 2016.

Sustragerea energiei electrice din reteaua de joasa tensiune reprezinta un risc atat pentru cei care se racordeaza in mod ilegal, cat si pentru consumatorii din vecinatate. Orice interventie neautorizata, precum si utilizarea unor instalatii improvizate, pot genera oricand accidente grave sau incendii, ducand la pierderi de vieti omenesti si daune materiale semnificative.

In plus, consumul fraudulos de energie influenteaza calitatea serviciilor, determina variatii de tensiune si intreruperi ale alimentarii cu energie electrica, provocand astfel disconfort mai ales pentru persoanele care consuma energie electrica avand contracte incheiate de furnizare a energiei electrice si respectand prevederile legale in vigoare.

Sustragerea de energie constituie infractiune de furt si se pedepsește conform legilor în vigoare
In baza articolului 228 din Codul Penal si a Legii nr. 123/2012 “Legea energiei electrice”, mentionam:
“€・(1) Deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a energiei electrice livrate ori modificarea fara drept a componentelor instalatiilor energetice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Executarea sau folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.”€・

CEZ Distributie realizeaza controale periodice pe teren, consumatorul trebuie sa verifice periodic propriul sistem

Departamentele specializate din cadrul CEZ Distributie organizeaza actiuni in colaborare cu organele de specialitate ale Politiei pe linia prevenirii si combaterii caracterului infractional al faptelor. In caz de suspiciune de sustragere de energie electrica, de deteriorare, modificare, blocare a functionarii echipamentului de masurare a energiei electrice, modificare a componentelor instalatiilor energetice, executare sau folosire de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare, sunt sesizate organele de urmarire penala competente.

Subliniem de asemenea necesitatea verificarii periodice a functionarii grupului de masurare a energiei electrice si informarea de urgenta a operatorului de distributie, prin canalele existente (nr. unic de telefon 0251-929, adresa posta electronica cez_crc@cez.ro), in cazul în care se observa orice nereguli privind functionarea acestuia.

In cele 7 judete in care opereaza CEZ Distributie au fost verificate 5544 locuri de consum si au fost identificate 745 cazuri in care au existat suspiciuni de consum ilicit de energie electrica, impartite dupa cum urmeaza:

Argeș –・89 cazuri
Dolj –€・336 cazuri
Gorj –€・22 cazuri
Mehedinti –€・67 cazuri
Olt –€・96 cazuri
Teleorman –€・88 cazuri
Valcea –€・47 cazuri

Este in interesul si beneficiul consumatorilor sa sesizeze cazurile de consum fraudulos de energie, apeland Info Linia CEZ la numarul unic 0251.929, pentru ca aceste situatii, daunatoare in primul rand consumatorilor corecti, sa poata fi stopate. Toate sesizarile primite din partea clientilor, precum si identitatea acestora sunt confidentiale pe tot parcursul actiunilor departamentului specializat.

Pentru mai multe informatii despre gestionarea suspiciunilor de interventii neautorizate in instalatiile operatorului de distributie, puteți accesa website-ul www.cez.ro.

Departamentul PR, Brand si Marketing
CEZ Romania

Comments

comments