Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost prezent duminică, 5 iulie, la o întâlnire a reprezentanţilor PMP, care a avut loc la Piteşti.

Cele mai importante declaraţii ale fostului preşedinte au vizat unirea României cu Republica Moldova, care, din punctul său de vedere, trebuie să fie obiectivul major al PMP. Traian Băsescu a criticat în cadrul discursului său mai multe decizii luate de Guvernul Ponta şi susţine că PNL este un partid incapabil de opoziţie.

“Vedem un PSD debusolat, un PNL incapabil de opoziție și un Guvern care face, din nou, risipă de bani. Din marele împrumut din 2009, doar 8,15 miliarde de euro au fost utilizați pentru a trece prin momente de criză, pentru a putea plăti salariile și pensiile. În trei ani, Ponta a împrumutat 11,5 miliarde de euro pentru a face pomeni, plătite de cei care nu primesc nimic, de cei care trăiesc din salarii. Aș vrea să cred că acest partid, că PMP, se deosebește prin responsabilitate, credibilitate și seriozitate”, a declarat fostul președinte.

“Ceea ce face guvernul acum ne poate îndepărta de intrarea în euro în 2019. Competivitatea nu e singura condiție pentru intrarea în zona euro, ci și cele cinci criterii din Tratatul de la Maastricht. PMP trebuie să tragă mereu semnale. Zona euro înseamnă și competivitatea economiei, în ansamblul ei, nu doar cele cinci puncte. România nu e pregătită pentru intrarea în zona euro, chiar dacă îndeplinește acele cinci criteriI”, a mai adăugat Băsescu.

“În actualele mari partide, PSD și PNL, există sentimentul că sunt de nebătut. Vă asigur că nu stau atât de bine cum stau în sondaje și aveți marea șansă să deveniți un partid care să decidă guvernarea. Vă asigur de toată prețuirea mea pentru curajul pe care îl aveți pentru a construi un partid nou în vremurile astea”, a subliniat acesta.

Legat de grecia, indiferent de rezultatul refendumului, fostul preşedinte Traian Băsescu este convins că ţara nu va ieşi din zona Euro.

Totuşi, guvernul elen nu va putea scăpa de obligativitatea de a-şi plăti datoriile, crede fostul şef de stat care consideră că premierul aventurier Alexis Tsipras trebuie să-şi dea demisia. Între timp, sunt vehiculate tot felul de scenarii privind soarta Greciei.

Pe de o parte, se poate forma un guvern de uniune națională, alcătuit pe bazele actualei configurații politice din Parlament sau există varianta unor alegeri anticipate.

“Uniunea Europeană va face tot ce se poate pentru a menține Grecia în zona euro. Grecia va trebui să-și plătească datoria într-un program pe care sa-l accepte guvernul, dar guvernul unui aventurier trebuie să plece. Grecia a ajuns aici pentru că politicienii greci au făcut la fel, au cumpărat voturi cu bani împrumutați”, spune Băsescu.

Fostul preşedinte al României a explicat pe înţelesul tuturor ce problemă are de fapt Grecia.
“Gândiți-vă că vă împrumutați un vecin cu 1.000 de lei și vecinul vă spune după un timp <știi ceva? Cine te-a pus să mi-i dai?>. Vine, plânge, are nevoie de bani că n-are să trimită copilul la școală, e bunica bolnavă, îi dai banii după care spune cine te-a pus să mi-i dai. Deci așa ceva nu poate funcționa intr-o comunitate internațională civilizată”.

Ce se va întâmpla însă cu Grecia după Referendum şi mai ales, cum vor reacţiona partenerii europeni sunt principalele întrebări pe care şi le pun analiştii economici. Se prefigurează mai multe scenarii.

“Dacă ei vor vota da, în acel moment creditorii se vor considera întorși în dialogul cu autoritățile de la Atena. Sigur, discuțiile privind eventuala ieșire din zonă a Greciei vor fi întrerupte și Banca Centrală va fi încurajată să asigure lichiditățile necesare într-un moment complicat pentru sistemul de plăți grec. Dacă votul va fi nu, poziția de negociere a Greciei va fi serios îngreunată”, conchide fostul șef al statului.
O altă posibilitate vizează alegerile anticipate. Dar scrutinul nu va putea fi organizat mai devreme de 30 de zile, iar rezultatul ar fi foarte incert, nefiind exclus ca Syriza să câștige din nou. În plan economic însă, lucrurile sunt şi mai complicate, dacă ținem cont că Grecia a intrat, practic, în incapacitate de plată, neachitând Fondului Monetar Internațional o tranșă în valoare de 1,6 miliarde de euro.

Traian Băsescu este de părere că mulți dintre cetățenii Republicii Moldova au cetățenie română, inclusiv oameni din guvernul de la Chișinău.
“Refacerea integrității teritoriale e demnă de un partid care vrea să facă ceva, un partid care vrea să scrie istoria țării. Am pierdut Basarabia în urma deciziei a doi criminali și nu putem sta la nesfârșit așa cum au hotărât ei. Acesta e obiectivul pe care eu cred că trebuie să și-l propună PMP după ce România a intrat în NATO și UE”, spune fostul președinte.
Băsescu a vorbit despre “momentul în care islamismul se extinde către balcani, iar premierul nostru hotărăște să aprobe construcția celei mai mari moschei din Europa pe lângă care o să funcționeze o universitate pentru 6.000 de studenți” și care consideră că este un risc, “decizii cel puțin nesăbuite, dacă nu antinaționale”.

“Avem o minoritate de 70-80.000 de musulmani, îi respectăm. Să faci cea mai mare moschee din Europa și să creezi pe lângă ea o universitate pentru 6.000 de studenți islamiști mi se pare o exagerare. Sper ca un astfel de proiect să nu fie aprobat de statul român”, apreciază Băsescu.

“După evenimentele din Ucraina, UE nu e pregătită pentru noi extinderi către est și s-a văzut că Federația Rusă nu e pregatită să accepte extinderea UE dincolo de frontierele actuale. Și atunci noi, romanii, PMP, românii din Republica Moldova trebuie să înțeleagă că singurul drum european al Republicii Moldova este direcția București.
Dar astăzi eu, fost președinte al României de zece ani, privesc cu drag la frontiera de est. Vă spun România se poate reface. Nu este un gând utopic. Uitați-vă la tinerii care sunt azi în piață. Cer unire cu România. Tinerii pe stradă îți spun să ne unim. Și să știți că și generația celor care au fost în România este o generație care susține unirea. Cei rusificați încă nu sunt convinși, dar le place să circule cu cetățenie română. Lucrurile se mișcă, este momentul sa le și împingem în direcția în care trebuie să meargă”, conchide șeful statului.

“Avem un premier care stă pitit pe la Istanbul. Șchiop, dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face să ne gândim că a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste, dacă n-ar fi tragică, ar fi comică (…) Astfel de decizii sunt nesăbuite, dacă nu chiar antinaţionale.

Comments

comments