SINTEZĂ Anul 2012 a fost unul în care Argeşul nu a dus lipsă de evenimente majore. „Universul argeşean” vă propune o sinteză a celor mai importante momente care au marcat lumea argeşeană şi care vor rămâne consemnate în istoria anului ce abia s-a încheiat.

 

Ianuarie

 

Argeşul, cuprins de febra protestelor de stradă

La jumătatea lunii ianuarie a anului 2012, în Piteşti izbucneau proteste de stradă împotriva măsurilor de austeritate luate de Guvernul Boc. Timp de aproximativ o lună, în fiecare seară, sute de oameni s-au strâns în centrul oraşului pentru a protesta, printre ei aflându-se şi liderii Opoziţiei de atunci, Constantin Nicolescu, Cornel Lazăr şi Iani Popa.

Elena Udrea promitea să asfalteze 273 de km de drum în Argeş

Pe atunci ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea anunţa în ianuarie 2012 că doreşte să modernizeze în Argeş 10,67 kilometri de drum judeţean şi 263 de kilometri de drum local, valoarea investiţiei ridicându-se la 278,1 milioane lei, fără TVA. Cum Guvernul Boc, cel din care făcea parte şi Udrea, a fost schimbat în luna februarie, proiectul celei mai celebre blonde din politica românească a rămas doar pe hârtie.

Februarie

Ion Dobrinoiu, reţinut pentru luare de mită

A doua lună a anului 2012 a debutat prost pentru şeful de la Păduri. Ion Dobrinoiu a fost reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită. După câteva luni petrecute în arest, Dobrinoiu a fost condamnat de către Tribunalul Argeş la un an de închisoare cu suspendare.

Şeful revoluţionarilor, George Costin, reţinut de DNA

Secretarul de Stat pentru problemele revoluţionarilor, George Costin, a fost reţinut de procurorii de la DNA Piteşti. Demnitarul a fost acuzat de organizarea unei reţele de traficare de certificate de revoluţionari, cu ample ramificaţii în Argeş, în special în zona Câmpulung.

Cupa României la baschet a ajuns la Piteşti

Luna februarie aducea Argeşului cea mai mare performanţă la baschet: BCA Piteşti câştiga Cupa României, trofeu care nu poposise niciodată în Trivale. După un turneu final absolut fabulos, elevii pregătiţi de Tudor Costescu au reuşit să-şi adjudece trofeul, trecând în ultimul act de Timişoara, cu scorul de 91-78.

Prigoană şi Bahmuţeanca i-au botezat băiatul primarului din Oarja

Botezul micuţului Mihai Vlad, băiatul primarului din Oarja, Constantin Bîlea, s-a numărat printre cele mai importante evenimente mondene ale începutului de an 2012. Asta cu atât mai mult cu cât naşii lui Bîlea jr. au fost Adriana Bahmuţeanu şi Silviu Prigoană. Alături de Adriana şi Silviu Prigoană au fost şi doi ajutori de naşi de nota 10: Ştefan Frântu, şeful de Centru de la CEZ Argeş, şi soţia sa, Georgiana.

Regele din Costeşti, în „Top 10 cei mai bogaţi ţigani” din România

Conform portalului de ştiri „Vertical News”, cel care a alcătuit, în luna februarie a anului trecut, topul celor mai bogaţi 50 de ţigani din România, Regele Dan Stănescu din Costeşti ocupa locul 10, cu o avere estimată la 3,1 milioane de euro. Regele Dan Stănescu devansa nume grele, ca Împăratul Iulian sau Regele Cioabă, dar şi manelişti de top, precum Nicolae Guţă sau Copilul Minune.

Martie

Lăzăroiu a furat patru primari de la PSD…şi tot degeaba

Marea speranţă politică a portocaliilor argeşeni de la acea vreme, omul de afaceri Ştefan Lăzăroiu, anunţat ca viitor candidat la funcţia de deputat pe Colegiul Curtea de Argeş, făcea, la începutul lunii martie 2012, cea mai mare achiziţie în materie de primari. Daniel Dincuţă de la Corbeni, Vasile Nica – Valea Danului, Mircea Păuna – Muşăteşti şi Mihai Dumitrescu – Merişani au fost convinşi de Lăzăroiu să lase PSD-ul şi să treacă, cu arme şi bagaje, la PDL. „Investiţia” lui Lăzăroiu avea să fie inutilă, deoarece acesta nu s-a mai regăsit, la final, pe listele de candidaţi ale PDL la alegerile parlamentare.

Aprilie

Senatorul Mircea Andrei se înscria, oficial, în cursa pentru şefia CJ

Senatorul Mircea Andrei, preşedintele Alianţei pentru Argeş şi Muscel, îşi depunea, oficial, candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş. Deşi tot mai multe voci au crezut că senatorul va arunca pe altcineva în lupta pentru şefia CJ, odată cu depunerea candidaturii, toate zvonurile s-au spulberat, iar bătălia se anunţa una pe viaţă şi pe moarte. La alegerile locale din iunie însă, speranţele senatorului Mircea Andrei au fost şi ele spulberate, şefia CJ fiind câştigată de Constantin Nicolescu.

Berevoianu, prefectul cu cel mai scurt mandat din ţară

Cel mai tânăr prefect din ţară, Ciprian Berevoianu, numit de aproape o lună în această funcţie, avea să părăsească postul, odată cu schimbarea Guvernului Ungureanu. Acest lucru însă l-a ajutat pe tânărul politician să se mai înscrie odată în istoria administraţiei locale cu un nou record: după ce a devenit cel mai tânăr prefect din ţară, din istoria postdecembristă, Berevoianu avea să devină şi prefectul cu cel mai scurt mandat, de nicio lună de zile!

Un argeşean a câştigat 3 milioane de euro la Loto

Un cetăţean din Topoloveni a câştigat, în luna aprilie 2012, premiul cel mare la loto 6 din 49. Norocosul s-a ales cu aproape 3 milioane de euro după ce a jucat o singură variantă, simplă, pentru care a plătit 4,9 lei şi şi-a înregistrat biletul chiar în ziua tragerii. Numerele extrase au fost 7, 14, 20, 37, 43 şi 27.

Nicolescu a câştigat procesul cu ANI

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a câştigat, în luna aprilie 2012, procesul intentat de Agenţia Naţională de Integritate, în care era învinuit de conflict de interese. ANI îl acuza pe Nicolescu de faptul că instituţia pe care o conduce a încheiat contracte în valoare de 15 miliarde lei cu firme în care el sau membrii familiei sale erau acţionari.

40 de ani de la sădirea primelor lalele în Piteşti

Simfonia Lalelelor a ajuns, anul trecut, la cea de-a XXXV-a ediţie. Evenimentul a fost cu atât mai important cu cât în aprilie 2012 se împlineau 40 de ani de când au fost sădiţi cei dintâi bulbi, primul pas în transformarea Piteştiului în „Oraşul lalelelor”.

Mai

Şeful ISCIR, reţinut pentru dare de mită

Pe 16 mai, directorul Sucursalei Piteşti a ISCIR şi candidat al AAM pentru fotoliul de primar la Ştefănesti, democrat-liberalul Valeriu Tudor, a fost reţinut de procurorii DNA pentru dare de mită.

Cel mai longeviv om politic din Argeş, Ion Cîrstoiu, a rămas fără nicio funcţie

După 20 de ani, timp în care a fost primar al Piteştiului, deputat, prefect de două ori şi 5 ani subprefect, cumătrul preşedintelui Traian Băsescu, Ion Cîrstoiu, a rămas fără … niciun titlu, fiind schimbat din funcţia de subprefect de Guvernul Ponta. Acuzat de implicare în Mineriadă şi Dosarul Permiselor Auto, Ion Cîrstoiu a părăsit scena politică în condiţii avantajoase, el având  o avere impresionantă, cu păduri în proprietate, terenuri, maşini de lux, cabane şi conturi consistente în bănci.

Cristian Soare devine prefect

Începând din luna mai a anului 2012, Cristian Soare devine Prefect al judeţului Argeş, înlocuindu-l pe Ciprian Berevoianu, cel care a condus Instituţia Prefectului mai puţin de o lună. Venit tot de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, la fel şi predecesorul său, Soare a fost şef al ITM Argeş, în perioada 2004 – 2008.

Iunie

PDL obţine cel mai mare număr de primari din istoria sa

Pe 10 iunie, USL-ul a câştigat detaşat alegerile locale în Argeş, dar nici PDL, care a candidat sub sigla Alianţei pentru Argeş şi Muscel, nu a ieşit tocmai rău, reuşind, practic, să obţină cel mai mare număr de primari din istoria sa. Dacă în 2008, PDL-ul câştiga 16 primării în Argeş, în 2012 a obţinut 24 de primării.

Din arest, Vali Tudor a obţinut 827 de voturi la Ştefăneşti

Deşi a stat în arest mai bine de două luni, adică de la debutul oficial al campaniei electorale şi până după încheierea alegerilor locale, Valeriu Tudor, directorul ISCIR, reţinut pentru dare de mită, candidatul Alianţei pentru Argeş şi Muscel la funcţia de primar al oraşului Ştefăneşti, s-a clasat pe locul al treilea în urma scrutinului din 10 iunie. El a fost votat de 827 de locuitori din Ştefăneşti ceea ce a reprezentat 13,54% din numărul total de votanţi.

Iulie

„Ante’neaţa”, cel mai bun matinal din media locală, a împlinit 1 an!

Lansat pe 1 iulie 2011, „Ante’neaţa”, cel mai vizionat matinal din media argeşeană, a împlinit un an de existenţă. Cristina Munteanu, director al Antenei 1 Piteşti şi producătorul emisiunii „Ante’neaţa”, a dovedit încă o dată că profesionalismul şi valoarea unei echipei pot ţine pe primul loc în topul audienţelor, chiar şi după 20 de ani, postul local de televiziune.

91,03% dintre argeşenii prezenţi la urne au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu

Argeşul a fost unul dintre judeţele unde s-a făcut cvorum la Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, din 29 iulie. Cu toate acestea, la nivel naţional, nu s-a făcut cvorum, iar referendumul nu a fost validat, Traian Băsescu rămânând în continuare preşedinte. Dintre cei prezenţi la vot în Argeş, 271.181 de persoane (91,03%) au votat pentru demitere, iar 23.627 (7,93%) împotriva demiterii.

31% dintre profesorii argeşeni au picat examenul de definitivat

După dezastrul de la Bac, a venit şi rândul profesorilor, care au susţinut examenul de definitivat, 31% dintre dascălii argeşeni nereuşind să ia peste nota 7, cât ar fi fost necesar pentru a obţine definitivatul.

Şeful Poliţiei argeşene era să rămână paralizat

Comisarul-şef Dan Nicolae a suferit o intervenţie chirurgicală pe coloană, după ce, în urmă cu trei ani, a mai fost operat pentru acelaşi lucru. Deoarece atunci nu a făcut recuperarea în totalitate, ignorând recomandările medicilor, un disc de la coloană i s-a spart din nou, riscând să-i afecteze măduva şi să-l lase paralizat pe şeful Poliţiei argeşene. Comisarul-şef Dan Nicolae, şeful Poliţiei argeşene, a fost operat de şeful secţiei Neurochirurgie de la Spitalul Judeţean, doctorul Mihai Popescu, iar intervenţia a fost una de succes.

Catedrala de la Mioveni, sfinţită după 20 de ani de la începerea construcţiei

La 20 de ani după aşezarea primei pietre de temelie, pe 29 iulie 1992, de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, a fost sfinţită la Mioveni Catedrala Ortodoxă purtând hramul celor doi mari apostoli, unul dintre cele mai mari şi impunătoare lăcaşe de cult din România. Sfinţirea, la care au participat peste 15.000 de oameni, va rămâne cu siguranţă cel mai important eveniment bisericesc al anului 2012, derulat în Argeş.

„Scandalul voievozilor” deshumaţi la Curtea de Argeş

Prelevarea de ADN de la voievozii îngropaţi la Curtea de Argeş pentru stabilirea originii etnice a primilor domnitori ai Valahiei, a stârnit numeroase controverse în lumea culturală şi ştiinţifică românească. Primul pas al acestui proiect a fost deschiderea mormântului lui Vlaicu Vodă, din Biserica Domnească de la Curtea de Argeş. Proiectul a mai vizat şi cercetarea mormintelor voievodale din incinta Mănăstirii Curtea de Argeş, mai concret, a mormântului lui Neagoe Basarab şi a mormântului ginerelui său, voievodul Radu de la Afumaţi. Secvenţele de ADN vor fi comparate şi între ele, pentru a vedea dacă voievozii se înrudesc între ei sau nu.

S-a inaugurat prima zonă de picnic conformă din Argeş

ADI Servsal Argeş, în parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje, au inaugurat prima zonă de picnic din Argeş, realizată conform Legii Picnicului în vigoare. Zona de Picnic Arefu, aflată la poalele Cetăţii Poienari, cuprinde 10 module compuse din grătar, masă şi băncuţe, 5 puncte de colectare a deşeurilor, 4 toalete şi un punct administrativ.

August

Mihai Oprescu preia conducerea ITM Argeş

Din 1 august, Mihai Oprescu a fost numit în funcţia de inspector-şef al ITM Argeş. Prin această numire, preşedintele TSD Piteşti şi vicepreşedintele tinerilor social – democraţi la nivel judeţean, a dovedit că este unul dintre cei mai apreciaţi şi credibili politicieni argeşeni din noul val.

Incendiile din Făgăraş au fost stinse

După aproape trei săptămâni în care au produs pagube de miliarde, incendiile de vegetaţie din Masivul Făgăraş au fost lichidate. Flăcările au mistuit la acea dată porţiuni vaste de pădure, numai pe Vârful Netotu fiind afectate 4 hectare de pădure de conifere şi peste 300 de hectare de vegetaţie alpină, iar în zona Groapele, aproximativ 120 de hectare de plantaţii de brad.

Septembrie

DNA a descins din nou la Consiliul Judeţean

Procurorii DNA au percheziţionat, în dimineaţa zilei de 10 septembrie, mai multe birouri de la Consiliul Judeţean Argeş, inclusiv pe cel al preşedintelui Constantin Nicolescu, de unde au luat documente şi unităţi de calculator de la 5 direcţii ale CJ. Simultan cu birourile din Consiliul Judeţean, alte percheziţii au fost făcute şi la domiciliul unuia dintre angajaţii CJ.

Nicolescu, scos pe targă din sediul DNA

Preşedintele CJ Argeş s-a prezentat pe 11 septembrie în faţa procurorilor DNA, însă i s-a făcut rău în timpul audierilor şi a fost dus cu o ambulanţă la spital. Constantin Nicolescu a fost diagnosticat cu sindrom coronarian acut şi a fost transferat la Spitalul Floreasca din Bucureşti, unde a fost internat de urgenţă.

Mioveniul va avea spital de 35 de milioane de euro

În prezenţa fostului ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi, şi a subsecretarului de stat Raed Arafat, primarul Ion Georgescu a deschis oficial, în septembrie, lucrările de construcţie pentru noul spital „Sfântul Spiridon” de la Mioveni. Acesta va fi inaugurat în 2014, iar investiţia se ridică la 35 de milioane de euro. Conform oficialilor de la Mioveni, noul spital va dispune şi de un heliport funcţional zi şi noapte pentru elicopterele medicale.    

Octombrie

Rugăciuni, slujbe şi colinde, direct pe Iphone

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a lansat o aplicaţie cu rugăciuni pentru iPhone şi iPad. Aceasta include o colecţie numeroasă de rugăciuni şi acatiste, dar şi un planificator cu alarmă, care înlocuieşte astfel „desuetul” clopot al bisericii, ce cheamă credincioşii la rugăciune. În preajma sărbătorilor de iarnă, Arhiepiscopia a îmbogăţit aplicaţia şi cu o colecţia de colinde care pot fi ascultate pe Iphone.

Concurenta-hoaţă de la X-Factor

Veronica Olteanu din Curtea de Argeş s-a făcut de râs în faţa întregii ţări, după ce a fost filmată la preselecţiile pentru X-Factor de la Antena 1 în timp ce fura un ruj şi un rimel din cabina de machiaj.

Familia doctoriţei Alexandrescu, în corzi cu justiţia

Soţii Anca şi Săndel Alexandrescu au avut un an foarte greu din punct de vedere legal. Amândoi au avut de înfruntat procese grele. Săndel Alexadrescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, în luna octombrie, iar soţia acestuia, Anca, la trei ani cu suspendare.  

Noiembrie

Virgil Dumitru, Benone Lazăr şi Valentin Vişoiu, cei mai bogaţi argeşeni

Virgil Dumitru, Benone Lazăr şi Valentin Vişoiu au fost desemnaţi de revista „Capital”, cei mai bogaţi argeşeni, ei fiind urmaţi de Gheorghe Badea, Constantin Pănescu şi Familia Zamfir. Averile lor depăşesc 300 de milioane de euro şi cu toţii sunt prezenţi în „Top 300 cei mai bogaţi români”.

Preotul Ciprian Vuţan, noul Protopop de Piteşti

Preotul Cipian Vuţan, paroh al Bisericii „Sf. Pantelimon” din curtea Spitalului Judeţean, a devenit protopop, după ce predecesorul sau, preotul Iulian Chiriţă, a trecut în nefiinţă chiar în curtea bisericii unde slujea, în urma unui stop cardiac.

„Avocatul diavolului” a intrat în atenţia DNA

Cel supranumit „avocatul diavolului”, Radu Nistor, a intrat şi el în atenţia DNA. Nistor a fost luat la puricat de către procurori într-un dosar în care este implicat şi fostul prefect, Gheorghe Davidescu. Deşi se temea foarte tare că va fi arestat, avocatul Radu Nistor a scăpat, fiind pus sub acuzare şi cercetat în libertate.

Decembrie

ARD, devansat de PP-DD la parlamentarele din Argeş

Victorie pe toată linia pentru USL la alegerile parlamentare în Argeş. Candidaţii USL au reuşit să închidă toate cele 13 colegii din judeţ. Alianţa România Dreaptă (compusă din PDL, PNŢ-CD şi Forţa Civică) – nu a reuşit să obţină nici măcar locul doi, fiind devansată de PP-DD. Astfel, USL-ul a obţinut un număr de 13 parlamentari, PP-DD – 3, iar PDL – 1.

Averea lui Ion Vlad, fostul director de la Romtelecom, vândută de CEC Bank

Unul dintre cei mai bogaţi oameni din Argeş, fostul director de la Romtelecom, Ion Vlad, a ajuns în sapă de lemn. Acesta nu a mai putut să-şi achite 4 credite în valoare de un milion de euro, fapt pentru care CEC Bank i-a scos la licitaţie terenurile şi casele.

Revoluţionarii argeşeni au ajuns de râsul ţării

După ce Argeşul a ţinut prima pagină a ziarelor naţionale prin arestările de rang înalt derulate, în decursul acestui an, ediţia ziarului „Adevărului” din 17 decembrie ne-a mai atribuit o bilă neagră. „Deşi nu s-a remarcat cu nimic în decembrie ’89, judeţul Argeş are peste 400 de revoluţionari cu certificat, de la primari şi senatori până la prieteni ai traficanţilor de droguri. 5 asociaţii de revoluţionari sunt în judeţul Argeş, cu toate că în această regiune nu s-a întâmplat nimic deosebit”, scria „Adevărul”.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI