AN NOU CU TAXE NOI Deşi înaintea campaniei electorale curgeau din toate părţile promisiuni, anul 2013 nu a debutat cu mari speranţe pentru românul de rând! Dimpotrivă, anul acesta vom avea parte de o serie de scumpiri la multe produse şi servicii, reaşezări de taxe şi impozite, care vor face ca reîntregirea salariilor şi indexarea pensiilor să fie depăşite. Iată o scurtă trecere în revistă a principalelor scumpiri pe care le-a adus deja – sau le va aduce în curând – 2013.

 

Preţul energiei electrice s-a majorat cu 6%

Tariful reglementat pentru energia electrică a crescut cu 6% de la 1 ianuarie 2013, iar de la 1 iulie va mai avea loc o majorare cu 2%, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie. De asemenea, la factura finală se va adăuga o creştere de 8%, reprezentând energia verde, ceea ce va însemna încă doi lei în plus la factură, lunar. În ceea ce priveşte cazul consumatorilor casnici, prima majorare va fi realizată la 1 iulie 2013, când preţul reglementat va creşte cu 8%, iar cea de-a doua – la 1 octombrie, când acesta va urca cu două procente.

Taxe de pod mai mari pentru transportatori

Începutul lui 2013 vine cu o veste proastă şi pentru transportatorii argeşeni, deloc puţini la număr. Taxele pentru o trecere peste Dunăre pe podurile de la Feteşti – Cernavodă şi Giurgeni – Vadul Oii vor fi majorate cu peste 10%, în două faze, din ianuarie şi din 1 aprilie. Pentru podul Feteşti – Cernavodă, costul unei treceri pentru autoturismele şi vehiculele cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 tone va urca de la 11 lei la 12 lei şi la 13 lei, în etapa a doua. În cazul celor cu masa totală maximă autorizată de cel puţin 12 tone, taxa pentru o trecere va fi majorată la 80 lei, respectiv la 91 lei, în etapa a doua. În cazul podului Giurgeni – Vadul Oii, taxa va creşte de la 9 la 10 şi apoi 11 lei, pentru maşinile mai mici de 3,5 tone, iar în cazul vehiculelor cu minimum patru axe şi masa totală maximă autorizată de minimum 12 tone, taxa va urca la 55 lei, respectiv la 64 lei. Acest lucru va afecta atât mari transportatori, care au sute sau chiar mii de traversări peste pod, dar şi pe oricine merge către Constanţa. Taxele de trecere a podului Giurgiu – Ruse vor rămâne neschimbate.

RCA s-ar putea scumpi luna aceasta

Asigurarea RCA s-ar putea scumpi din ianuarie 2013, din cauza sistemului decontării directe pe RCA, care s-ar putea aplica în curând. Potrivit acestui proiect, în cazul unui accident, păgubitul îşi va repara maşina pe RCA-ul propriu, nu pe cel al vinovatului, iar decontarea se va face între societăţile de asigurare.

Mărirea accizelor scumpeşte carburantul, ţigările şi alcoolul

Accizele pe 2013 vor fi calculate la un curs de 4,5223 lei/euro, anunţat de Banca Centrală Europeană (BCE) pe 1 octombrie 2012, mai mare cu 5,16% faţă de cursul din urmă cu un an, de 4,3001 lei/euro, folosit la calculul accizelor în anul 2012. Astfel va influenţa suplimentar majorarea preţurilor la majoritatea produselor accizabile. Accizele sunt taxe speciale de consum care se datorează bugetului de stat pentru unele produse provenite din producţia internă sau din import: bere, vinuri, băuturi fermentate, produse intermediare, alcool etilic, tutun prelucrat, produse energetice, energie electrică. De asemenea, majorarea accizelor va influenţa suplimentar, pe lângă deprecierea leului faţă de euro, şi scumpirea carburanţilor. Conform calendarului de majorare convenit cu UE, nivelul accizelor pentru motorină a crescut de la 1 ianuarie 2013 de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă.
În cazul ţigaretelor, accizele vor fi majorate de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 ţigarete la jumătatea anului.

Timbru verde în loc de taxa de înmatriculare auto

În curând, taxa de primă înmatriculare auto va fi înlocuită cu un „timbru de mediu” pentru care proprietarii de vehicule vechi şi poluante vor plăti mai mult, iar deţinătorii de vehicule noi vor plăti mai puţin sau chiar deloc în cazul maşinilor hibride electrice. Valoarea timbrului va fi calculată în funcţie de emisia de noxe şi capacitatea cilindrică a vehiculului. Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern doar până la începutul acestui an, este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie, iar noile reglementări privind timbrul verde vor intra în vigoare cât de curând, iar actualul Guvernul va definitiva forma acestora.

Examen medical, obligatoriu la preschimbarea permiselor

Începând cu 19 ianuarie 2013, intră în vigoare noi prevederi privind eliberarea permiselor de conducere, pentru armonizarea ca formă şi conţinut cu modelul european, inclusiv trecerea pe el a restricţiilor medicale. Cu acest prilej se introduce şi obligativitatea examenului medical la preschimbarea acestuia, ceea ce va genera un cost în plus pentru solicitanţi, din cauza faptului că un astfel de examen costă aproximativ 250 de lei. În plus, nu este exclus, deşi nu a fost anunţat încă nimic oficial, ca şi valoarea taxei de preschimbare, care acum este de doar 68 de lei, să crească.

Taxe locale mai mari?

Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial în 28 decembrie.

Ponta vrea reducerea vacanţei parlamentarilor şi judecătorilor

Premierul Victor Ponta a anunţat vineri seară la Antena 3 că va propune la revizuirea Constituţiei ca parlamentarii şi angajaţii din sistemul judiciar să vină la serviciu şi în luna iulie, cu riscul de a-şi face mulţi „duşmani” printre parlamentari şi judecători. „Una dintre propunerile pe care o să le fac la modificarea Constituţiei este aceea că şi Parlamentul, şi justiţia trebuie să lucreze şi în luna iulie. Să văd cine votează împotrivă. Cum adică iulie, august, ianuarie? Trei luni concedii? E mult, sincer, ajung două maximum”.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI