„Cei de la PSD s-au dat mereu primii în sondaje, însă, după alegeri, au ieşit, de fiecare dată, pe locul doi”

Primarul din Bradu, Florin Frătică, crede că sondajele aruncate pe piaţă de social-democraţi au rolul de a manipula opinia publică.

Cum comentaţi, din punct de vedere politic, sondajul făcut public de alianţa USL în Argeş?

În primul rând, nu cred că cifrele sunt reale, deoarece nu reflectă nici pe departe realitatea din teren. În al doilea rând, cred că este prea devreme să tragem concluzii.

Care ar fi realitatea despre care vorbiţi?

În acest moment, niciunul dintre partide nu şi-a desemnat 100% candidaţii. Acum se fac doar adunări, şedinţe de lucru şi, în funcţie de informaţiile venite din teren, se vor stabili strategiile şi se vor promova viitorii candidaţi. Este normal ca Tudor Pendiuc să aibă o intenţie de vot mare, din moment ce, în obiectul sondajului cu pricina, nu a existat niciun contracandidat serios! Gândiţi-vă ce şanse are un necunoscut, prins în luptă, alături de un primar în funcţie, cu notorietate şi vechime, să obţină din partea cetăţeanului chestionat, intenţia de vot! În cazul de faţă este ca şi cum ai alerga singur, ai ieşi pe locul I, şi te-ai declara campion! Rezultatul sondajului USL este nereal şi prin faptul că noi, la PDL, am comandat, la Centrul de Cercetări şi Studii Politice, un sondaj care are cu totul alte rezultate, pe care le vom face publice în curând.

„USL nu va reuşi să facă o majoritate absolută, deci, nu va fi la guvernare”

Practic, ce rol au, acum, aceste sondaje?

Sondajele de opinie au, în general, două roluri: o dată, cel de barometru, care, la un moment dat, indică o stare de fapt, ce se poate modifica sensibil în timp, iar în al doilea rând, aşa cum s-a întâmplat cu cel de la USL, rolul de a manipula opinia publică. În acest caz, nu s-a dorit decât crearea unei stări de spirit pro USL şi anti PDL. Această tehnică de sondare, manipulatoare, nu este agreată de PDL, iar cei care o folosesc se mint singuri.

Ce strategie veţi adopta, pentru a « răci » sondajul USL?

Eu cred că sondajele ar trebui să reflecte realitatea şi nu este niciun necaz dacă, cu un an înainte de alegeri, unul dintre candidaţii adversarilor noştri politici stă mai bine decât candidatul nostru. Acest lucru trebuie să ne motiveze, să muncim mai mult într-o anumită zonă în care am constatat deficienţe şi să reparăm eventualele greşeli. Dar, în ultimii 8 ani, cei de la PSD s-au dat mereu primii în sondaje, însă, în lupta directă, după alegeri, au ieşit, de fiecare dată, pe locul doi. Reamintesc doar momentul Năstase – Băsescu în 2004 şi Geoană -Băsescu în 2009! E foarte clar, pe de altă parte, că un partid aflat la guvernare, mai ales într-o situaţie grea, plină de evenimente, ca cea din 2008-2011, se erodează. Toţi cei care au fost la putere au înregistrat, de-a lungul timpului, descreşteri în intenţia de vot, descreşteri generate întotdeauna de măsuri mai mult sau mai puţin populiste. Niciun guvern nu ia măsuri drastice decât în situaţii critice, şi eu cred că e bine ca aceste măsuri să se ia din timp, indiferent că populaţia va înţelege mai târziu. Chiar dacă PDL nu va mai înregistra, la nivel naţional, scorul înregistrat în 2008, coaliţia celor 3 partide din USL nu va reuşi să facă o majoritate absolută, deci, nu va fi la guvernare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.