CEDO face dreptate în procesul morţii economistei de la Camera de Comerţ Argeş

DUPĂ 11 ANI DE PROCESE Piteşteanca de 28 de ani Loredana Guţă, economist la Camera de Comerţ şi Industrie Argeş, a murit în 2001, în urma unei intervenţii chirurgicale nereuşite. Procesul pentru ucidere din culpă, intentat medicului de către familia victimei, a durat…11 ani! CEDO a considerat inadmisibil acest lucru şi a obligat statul român să despăgubească familia Guţu cu 175 de milioane de lei pentru întârzierea cu care justiţia a dat verdictul. În 2001, după ce i-a fost descoperită o banală piatră la rinichi, Loredana Guţă, de 28 de ani, economist la Camera de Comerţ Argeş, a decis să se opereze cu laser la Clinica de Urologie din Târgu Mureş. Nimic nu prevestea modul tragic în care se va termina operaţia, realizată de chirurgul Radu Boja. Conform expertizelor, acesta a atins un vas de sânge, ceea ce a provocat o hemoragie postoperatorie care a dus la moartea Loredanei. Convinşi de faptul că tânăra a murit cu zile, strict din vina medicului, familia a cerut judecarea doctorului pentru ucidere din culpă. Numai că trei ani i-au trebuit Justiţiei din România doar pentru a pune pe rol dosarul, suspiciunile familiei fiind că s-a încercat muşamalizarea cazului.
Nici după aceea lucrurile nu au mers mai repede, cauza fiind amânată de sute de ori, dosarul strămutat şi apoi judecat în sute de termene. Şi…cum „corb la corb nu-şi scoate ochii”, după 11 ani de procese – repetăm: 11 ani! – verdictul dat de Judecătoria Târgu Mureş, oraşul unde Loredana a murit, a fost: „Medicul Radu Boja este nevinovat!”. „În proces s-a minţit mult şi s-au acoperit tot felul de lucruri. În aceeaşi secţie de spital, printre medicii care ar fi trebuit să îi acorde ajutor Loredanei, a fost şi soţia senatorului UDMR Gyorgy Frunda. La proces, soţia senatorului UDMR a fost martor în dosar dar, evident, şi-a acoperit colegul. Soţul său, politicianul Frunda, e şi avocat, iar, când au strămutat procesul, l-au dus de la Mureş la Oradea şi invers, unde el are o mulţime de colegi în justiţie şi asta a contat”, ne-a declarat mama Loredanei.

În România – 11 ani, la CEDO – 11 luni

Deci, în ciuda tuturor evidenţelor, a zeci de martori şi expertize medicale, Justiţia i-a dat dreptate medicului mureşean, iar familia Guţă din Piteşti, părinţii Loredanei, a fost considerată şi bună de plată a cheltuielilor de judecată, pentru cei 11 ani cât a durat procesul. Convinsă că i s-a făcut o mare nedreptate, familia Guţă a dat statul român în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, motivând, în prima fază, durata extrem de mare, de 11 ani, pentru darea unui verdict, chiar şi în defavoarea lor, în dosarul morţii fetei. Judecătorilor de la CEDO nu le-au trebuit decât 11 luni să judece acest proces, iar verdictul a fost dat săptămâna trecută: „Statul român a făcut o mare nedreptate, pentru că a purtat 11 ani pe drumuri o familie îndurerată, în loc să îi judece cererea într-un timp rezonabil”. Drept urmare, CEDO a obligat statul român să-i plătească familiei Guţă daune în valoare de 175 de milioane de lei vechi.
Încurajată de corectitudinea judecătorilor de la CEDO, familia Guţă va depune săptămâna aceasta o nouă plângere, tot împotriva statului român. De această dată pentru verdictul final dat de justiţia română: „nevinovăţia medicului din Târgul Mureş”, în ciuda dovezilor ce atestă culpa chirurgului în cazul morţii Loredanei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.