Ce RISCĂ România dacă nu plătește SUBVENȚIILE fermierilor până la 30 IUNIE!

0
252

Plățile către fermierii români sunt aproape pe ultima sută de metri iar agricultorii sunt sceptici că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va reuși să achite toți banii până la 30 iunie.

Mai exact, agenția de plăți trebuie să achite până la termenul limită plăți de minim 95% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în caz contrar Comisia Europeană ar putea aplica sancțiuni țării noastre care vor fi suportate tot din bugetul propriu.

Directorul APIA, Florin Faur, a declarat recent că Agenția este pregătită să finalizeze plățile către fermieri mai devreme, pe 15 iunie, cu un avans de circa 15 zile față de termenul-limită care este 30 iunie. În cazul în care țara noastră nu se încadrează  în acest termen riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene cea care acordă banii. ”扼ormal că ne dorim extrem de mult să facem aceste plăți pentru a crea o bucurie până la urmă în rândul fermierilor dar pe de altă parte ne uităm în permanență și la acel termen regulamentar de 30 iunie care spune că statul membru trebuie să își facă plăți de minim 95% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru ca rambursările ulterioare de la bugetul Uniunii să fie integrale. Altfel nu îi mai rambursăm integral. Este un procent de 5 la sută care s-ar pierde în prima lună adică iulie dacă am ajunge la peste 95 la sută. Și atunci la momentul respectiv când gândim aceste plăți tot timpul ne uităm și la suprafețele care sunt grevate de fermierii respectivi”・ a explicar Faur.

Comisarului European Phi Hogan, cu ochii pe România

De situația întârzierii plăților în România a aflat și Comisarul European pentru Agricultură, Phil Hogan. Situația fermierilor români i-a fost explicată de europarlamentarul Daniel Buda care i-a solicitat oficialului de la Bruxelles să îi comunice dacă a fost sesizată Comisia Europeană de către autoritățile din România cu această problemă și dacă autoritățile au cerut ajutorul.  ”抒ăspunsul domniei sale a fost foarte clar și anume. În ceea ce privește România și alte țări, Franța și părți din Marea Britanie, există problema banilor care au rămas din 2015 din cauza problemelor de soft. O să analizăm situația cu atenție în următoarele zile ca să vedem cum putem ajuta România fără să se impună penalizări și sancțiuni. Pe mine nu mă interesează să sancționez niciun stat membru dacă există un motiv logic care nu creează o situație în care să se pună problema de management financiar al Uniunii Europene. Vreau să dau posibilitatea statelor membre să cheltuie banii. Deci, am o atitudine pozitivă. Dar trebuie să conving autoritățile și să analizez situația ca atare”€・ a explicat Buda.

Referitor la necheltuirea celor 11 milioane de euro, Hogan nu a găsit o explicație logică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here