Cei care au în plan să taie nucii sau castanii, chiar şi de pe proprietatea personală, trebuie să se gândească bine înainte de a o face.

Şi, neapărat, în cazul în care sunt convinşi că e cea mai bună soluţie, să ceară înainte aprobare! Altfel riscă amenzi chiar şi de 100 de milioane de lei vechi, spune directorul Direcţiei Agricole Argeş, Corneliu Vasilescu.
Potrivit legii, aceşti arbori pot fi tăiaţi decât în baza unei aprobări scrise din partea Direcţiei Agricole. Cei care nu ştiu acest lucru şi defrişează arborii fără autorizaţie riscă sancţiuni contravenţionale ce pot ajunge chiar şi la 10.000 lei. Tăierea nucilor şi castanilor comestibili, indiferent de proprietar, se face pe baza unei autorizaţii model ce trebuie depusă cu cel puţin o lună înainte.

“Legea spune că acest lucru este posibil şi va fi aprobat, doar dacă anunţi înainte! Şi explici motivul: că sunt apăruţi spontan şi prost poziţionaţi, la temelia casei, spre exemplu, că sunt îmbătrâniţi şi nu mai au rod ori că prezintă pericol de prăbuşire. Pentru obţinerea aprobării este nevoie de o cerere tip, pe care o pune la dispoziţie Direcţia Agricolă Argeş, un document că este vorba despre o proprietate privată, a persoanei care solicită tăierea, şi o notă de constatare pe care o va întocmi un specialist, inginerul agronom din localitate sau un reperezentant al Direcţiei Agricole. Nu e mare lucru de făcut! În caz contrar însă, amenzile sunt impresionante! Şi, la o eventuală sesizare, suntem obligaţi să controlăm şi să aplicăm legea”, mai spune Corneliu Vasilescu. 
Conform Legii 348 din 2003 republicată, cererea trebuie înaintată cu cel puţin o lună înainte de tăiere, asta pentru ca reprezentanţii primăriei sau cei ai Direcţiei Agricole, în cazul în care este vorba de suprafeţe mai mari, să aibă timp să analizeze dacă sunt întemeiate sau nu motivele pentru care s-a decis tăierea arborilor. În trecut, legea prevedea ca la un nuc tăiat să fie replantaţi cinci nuci, dar noile reglementări nu mai prevăd acest aspect.

(sursa: www.fermierulargesean.ro)

Comments

comments

DISTRIBUIȚI