Sunt nenumărate cazurile în care o mare parte dintre noi suntem mai cunoscuţi după porecle decât după numele de familie, iar înclinaţia către a da porecle este cultivată încă de pe băncile şcolii, victimele fiind nu doar colegii de clasă, ci şi profesorii. Cum sunt mai tot timpul în vizorul opiniei publice, nici politicienii nu au scăpat de porecle, mai ales când presa dă o mână de ajutor. Dacă „Băse”, „Bombonel”, „Felix Motanu” sau „Tribunul” sunt poreclele politicienilor de la vârf, să vedem cum au fost „botezaţi“ şi ai noştri de la Argeş, cine sunt şi de ce li s-a spus „Stăpânul”, „Jupânul”, „Stripărul”, „Cumătrul” sau „Nepotul”.

„Striperul“ – porecla unui fost prefect şi şef al ITM

Deşi a fost şef al IMT Argeş şi prefect, Ciprian Berevoianu a ajuns însă cu adevărat cunoscut, la nivel naţional, decât pentru un show de striptease pe care l-a făcut pe vremea când era salariat la Casa de Pensii. Se întâmpla în 2005, când, la un chef desfăşurat în interiorul instituţiei, Berevoianu s-a urcat, alături de alţi colegi, pe mese şi, luat de val, şi-a dat tricoul jos, simulând un număr de striptease. De atunci, Cipi şi-a căpătat porecla de „Striperul“.

Fostul senator Mircea Andrei, poreclit „Stăpânul“, iar Constantin Nicolescu – „Jupânul“ şi „Vecinul“

Procuror de meserie, fostul senator Mircea Andrei a condus cu o mână de fier organizaţia PDL Argeş. Pentru că nimeni nu mişca în front, Mircea Andrei şi-a atras porecla de „Stăpânul“. Nu de puţine ori, când vreun primar sau director de deconcentrate venea cu o problemă la sediul PDL din Piteşti expresia era: „Salut, Stăpânul e pe aici?…“.
Un alt personaj al vieţii politice era cunoscut la fel de bine, atât după nume, cât şi după poreclă. Când cineva spunea „am vorbit cu Jupânul“, pentru toată lumea era clar că cel în cauză este Constantin Nicolescu, fostul preşedinte al CJ Argeş. La fel de repede îţi dădeai seama că este vorba despre Nicolescu şi atunci când cineva pronunţa porecla „Vecinul“. Denumirea de „Jupânul“ şi-a atras-o Nicolescu fiindcă, prin funcţia de preşedinte al CJ, tăia şi spânzura în tot judeţul, fie că era vorba de numiri în funcţii sau acordarea de contracte din banii publici. Porecla de „Vecinul“ vine din faptul că mai toată lumea crede că Nicolescu a luat atâtea terenuri în Argeş, încât în orice colţ de judeţ ai fi cumpărat un teren, vrei-nu vrei, erai vecin cu fostul preşedinte al CJ. O altă poreclă a lui Constantin Nicolescu, mai puţin cunoscută publicului larg, este şi cea de „Şeptarul“, care ar veni de la jocul de şeptic, unde şaptele taie totul. Explicaţia despre porecla „Şeptarul“ consta în faptul că Nicolescu putea tăia orice primărie voia de pe o listă de investiţii sau o firmă de pe o listă de licitaţii.

Nici ÎPS Calinic nu a scăpat neporeclit: i se mai spune „Gugu“

Un alt personaj din vârful politicii argeşene poreclit a fost şi fostul prefect Ion Cârstoiu. Acestuia i se spunea – şi i se mai spune şi acum – „Cumătrul“, deoarece şeful statului, Traian Băsescu, i-a cununat religios fiul, pe medicul Cătălin Cârstoiu, directorul Spitalului Universitar din Bucureşti. Dacă primarului din Băbana, Bebe Ivan, i se mai spune şi „Miliţianul“, fiindcă a lucrat în Miliţie înainte de 1989, edilul din Albota, Ion Dumitru, a fost poreclit „Ducele“ încă de pe vremea când lucra ca reprezentant al Daciei în ţările arabe, ocazie cu care a stat, susţine domnia sa, la masă cu prinţi şi şeici.
Un alt primar care şi-a atras o poreclă este Iulian Miu din Ungheni. Acestuia mai toţi colegii de partid, inclusiv fostul senator Mircea Andrei, i se adresau cu apelativul „Cozmâncă“. Asocierea lui Miu cu Octav Cozmâncă, fost preşedinte executiv al PSD, s-a făcut deoarece, la fel ca şi acesta din urmă, primarul din Ungheni era cel care trăgea mai toate sforile în PDL Argeş. Deputatului Radu Vasilică i se mai spune şi „Nepotul“ dintr-un motiv cât se poate de clar: s-a căsătorit cu una dintre nepoatele lui Constantin Nicolescu.
Pentru originile sale greceşti, senatorul Ion Popa a fost botezat „Grecul“, iar fosta directoare PDL de la Mediu, Sorina Marin, apărea în toată presa cu porecla „Vuvuzela“. Un alt membru al PDL care şi-a găsit o poreclă pe măsură a fost şi Ştefan Lăzăroiu. Acestuia i se mai spune şi „Fane Bidinea“, dintr-un singur motiv: firma sa de construcţii, în care era asociat cu fostul ginere al lui Constantin Nicolescu, a dat cu var prin toate şcolile şi primăriile din Argeş – şi nu pe bani puţini.
Tot din zona afacerilor i s-a tras şi porecla lui Cătălin Spătaru de la „Celly” care, din cauza numeroaselor lucrări de asfaltare obţinute pe bani publici, a devenit, inevitabil, „Regele asfaltului“.
Nici ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, nu a scăpat neporeclit. Înaltei feţe bisericeşti i se mai spune „Gugu“, nume pe care îl poartă chiar şi una dintre pensiunile Arhiepiscopiei. De ce şi de unde „Gugu“ nu am reuşit să aflăm. „Aro Go“ a devenit sinonim cu fostul prefect Gogu Davidescu, după ce, în campania electorală de la alegerile parlamentare, acesta a promis că va redeschide fosta fabrică Aro din Câmpulung, sub numele de „Aro Go“.
Pentru că lista este destul de lungă, o să trecem doar numele celor care şi-au căpătat o poreclă recunoscută la nivel judeţean, lăsându-vă pe dumneavoastră să faceţi legătura între personaj şi poreclă. Lui Adrian Moisescu, fost director la Ape, i se mai spune şi „Adrian Matolea“, lui Iulian Nicolae, fost director la AJOFM – „Strâmbu“, avocatului Radu Nistor – „Avocatul Diavolului“, fostului inspector şcolar general Florin Gardin – „Şperaclul“, actualului vicepreşedinte al CJ, Constantin Polexe, – „Coco Polexe“, iar subprefectului Ion Burnei – „Sultanul de Brunei“.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI