În câteva ore se decide noul preşedinte al PSD Argeş, favoriţi fiind Ion Mânzână şi Şerban Valeca. Vreme de 10 ani acest partid a fost condus de Constantin Nicolescu, timp în care PSD Argeş nu a pierdut nicio bătălie politică. 

Fostul președinte al PSD Argeş şi al Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu a condus timp de 10 ani filiala social democraţilor argeşeni. Anul trecut Nicolescu a fost condamnat la 7 ani şi 8 luni de închisoare cu executare în dosarul Şcolilor privind fraude cu fonduri europene.

Între aprilie 1995 şi decembrie 1996, Nicolescu a fost prefect de Argeş. Între 2000 şi 2004 a fost senator, preşedinte al Comisiei Speciale de control al SIE, membru în Comisia de Apărare a Senatului.

În 2003 a preluat şi conducerea executivă a organizaţiei PSD Argeş, iar din 2005 a devenit preşedintele acestui partid. Între timp, în 2004 a ajuns, în urma alegerilor locale, preşedintele Consiliului Judeţean, funcţie pe care şi-a păstrat-o şi la următoarele două runde de alegeri, în 2008 şi 2012. 

În era Nicolescu, PSD Argeş a obţinut scoruri-record la toate competiţiile electorale

În prima competiţie la care a participat, alegerile locale din 2004, când era preşedinte executiv al PSD, partidul condus de Nicolescu a obţinut în Argeş 38%, aproape 107.000 de voturi. Adică tot atât cât toţi ceilalţi competitori, PNL, PD şi PRM la un loc! Fiind în fruntea listei – iar alegerea preşedintelui CJ era făcută, la acea dată, din rândul celor 17 consilieri PSD majoritari – postul i-a revenit, fără drept de apel, lui Constantin Nicolescu.

În toamna aceluiaşi an, 2004, au urmat alegerile parlamentare, unde „cotizaţia“, în voturi, a PSD Argeş la coşul mare al partidului a fost una importantă. Alianţa PSD -PUR, mai mult PSD şi foarte puţin PUR, a câştigat în judeţ aproape 42% din voturi, cu 11 procente peste următorii clasaţi, Alianţa D.A., formată şi PNL şi PD, care a obţinut 31%.

O contribuţie importantă a adus PSD Argeş, condus de Nicolescu, şi la colectarea de voturi pentru Adrian Năstase, în competiţia prezidenţială din 2004: 44% în turul I şi peste 49% în turul doi. Chiar dacă, în final, adică în turul doi, Traian Băsescu a câştigat în Argeş, acesta l-a devansat pe Năstase cu un procent sub 1%.

Alegerile locale din 2008 au reprezentat un nou prilej pentru ca Nicolescu să îşi arate puterea de a conduce o organizaţie de partid spre un câştig detaşat. În lupta pentru Consiliul Judeţean, PSD Argeş a obţinut peste 45% din voturi şi a scos 18 consilieri, cu unu mai mult decât în legislatura precedentă. 

În competiţia pentru preşedinte al CJ, pentru prima dată într-un scrutin uninominal, Constantin Nicolescu a obţinut 46,26% din voturi. Dublu faţă de pedelistul Cristian Boureanu – care a obţinut 23%, şi de aproape trei ori mai mult ca Miuţescu de la PNL, cu 19%.

La prezidenţialele din 2009, Geoană ar fi câştigat detaşat, dacă toate organizaţiile din ţară ale PSD ar fi obţinut scorul celei conduse de Nicolescu în Argeş. În primul tur, PSD Argeş a obţinut 42% pentru Geoană, faţă de numai 25,22%, cât au reuşit pedeliştii argeşeni pentru Băsescu. Nemaivorbind de Crin Antonescu, pentru care liberalii argeşeni nu au putut scoate decât un umil procent de 17%.

Turul doi a fost o nouă victorie a PSD-ului în Argeş, din păcate fără importanţă pentru Geoană, dar de prestigiu pentru Nicolescu: 58,78% pentru PSD şi Geoană, faţă de doar 41,22% pentru Băsescu şi PDL.

Primul scrutin pentru europarlamentare, alegerile din 2007, a fost încă un prilej pentru reconfirmarea calităţilor de lider ale preşedintelui PSD Argeş: 33% PSD, 24% PD şi doar mai puţin de 12% PNL. Acelaşi lucru s-a petrecut şi 2 ani mai târziu la europarlamentare, în 2009: PSD-ul condus de Nicolescu a obţinut  41,42%, PDL 26%, PRM 13,56% şi PNL 12,56%.

În 2012, la alegerile locale, a fost din nou floare la ureche pentru echipa condusă de Nicolescu să-şi strivească, pur şi simplu, adversarii. Este adevărat, cu ajutorul aliaţilor din PNL, candidând sub sigla USL, acesta s-a impus în bătălia pentru şefia CJ, cu 59%, dublu faţă de Mircea Andrei, doar 24%, în timp ce alianţa USL a obţinut 70% din voturi la nivelul Argeşului. 

Ultima confruntare electorală, alegerile parlamentare din decembrie 2012, au reprezentat o nouă victorie pentru USL, inclusiv PSD şi Nicolescu: aproape 68% la Camera Deputaţilor şi 69% la Senat!

Acum s-a tras cortina! Cel mai puternic om al Argeşului va sta ani buni după gratii…, dar care îi va lăsa predecesorului său, ce va fi ales în această seară, recorduri politice greu de egalat. 

Comments

comments