Mulţi argeşeni s-au gândit să renunţe la banalele ferme de porci, vite sau găini şi au înfiinţat ceva mai special. Printre cei mai creativi, găsim crescători de vipere, găini cu şase gheare, lipitori, porci vietnamezi sau chiar şi pomi Paulownia, care pot creşte şi 7 metri într-un an.  

O afacere cu sânge-rece: crescătoria de vipere din Topoloveni

Una dintre cele mai ciudate crescătorii din judeţ este cea deţinută de inginerul Constantin Tinca, la Topoloveni, care deţine câteva sute de exemplare de şerpi veninoşi. El este singurul crescător de vipere din judeţ şi al patrulea din ţară. „Creşterea viperelor nu e chiar un hobby. Am băgat până acum vreo 75.000 de euro în această fermă. Am avut şi 430 de exemplare, dar am mai vândut din ele, ca să susţin restul fermei. De la cele 250 de exemplare obţin cam 10 grame de venin pe lună“, spune crescătorul de vipere. Hrana viperelor constă doar în şoareci crescuţi şi ei în fermă, fiecare exemplar consumând doi – trei şoareci pe lună. Viperele trebuie mulse de două ori pe lună, iar procesul necesită o mare atenţie, pentru că o muşcătură poate fi fatală. „Atunci când încep să culeg veninul, stau până termin, şi asta poate dura chiar şi 8 – 10 ore de muls. Frica, neîndemânarea, neatenţia şi rutina sunt adevărate riscuri. Indicat este să nu intri niciodată singur la ele, fiindcă la 20 – 30 de minute de la o muşcătură, poţi să intri în stare de inconştienţă”, spune Constantin Tinca.

Lipitorile – terapie şi afacere

Hirudoterapia – sau terapia cu lipitori – este un tratament relativ nou pe piaţa medicală românească. Valentina Mitroi este singura din Argeş care deţine un astfel de cabinet în Piteşti. Deşi, iniţial, ai fi tentat să crezi că Valentina Mitroi este medic, aceasta este profesoară de fizică, dar a decis să renunţe la învăţământ şi să se ocupe de terapia cu lipitori. „La început, oamenii erau puţin speriaţi, mai ales că lipitorile sunt cam respingătoare, la prima vedere. Forma lor cilindrică şi faptul că sunt cleioase creează repulsie. După prima şedinţă însă, pacienţii s-au obişnuit cu ele şi unii chiar le-au îndrăgit”, ne-a declarat Valentina Mitroi. Pentru că lipitorile sunt „de unică folosinţă“, terapeuţii obişnuiesc să le dăruiască pacienţilor pe cele pe care le-au folosit, pentru ca aceştia să fie siguri că nu vor mai fi folosite şi la alte persoane. În medie, sunt folosite cinci lipitori la fiecare pacient per şedinţă, iar pentru tratarea unei afecţiuni este nevoie de minimum zece vizite la cabinet. Afecţiunile tratate prin terapia cu lipitori sunt cele care ţin de circulaţia sângelui, deoarece rolul principal al lipitorilor este acela de a introduce în organism o substanţă numită hirudină, care are rolul de diluare şi de curăţare. În ceea ce priveşte preţul practicat, pentru o lipitoare folosită, pacientul trebuie să plătească 14 lei.

Paulownia de Vedea, arborele-minune ce creşte 20 de metri în trei ani

Pe plan internaţional, cultivarea arborelui Paulownia, copacul ce creşte într-un an cât alţii în 10, este în plină expansiune. Astfel, la numai 3 ani, el atinge maturitatea, ajungând la 20 de metri, iar la 5 ani poate fi tăiat pentru obţinerea unei cherestele de esenţă tare, ce poate fi folosită pentru ambarcaţiuni, instrumente muzicale sau mobilă. În urmă cu patru ani, când încă arborele nu era atât de popular în România, un tânăr din Mioveni, Ionuţ Bălăuţă,  a aflat de acest tip de copac, iar, de aici la o mică afacere cu arborele-minune, nu a fost decât un pas. „Am plantat câteva plante şi am observat că în zona unde sunt bunicii, Vedea, le merge perfect“, spune tânărul cultivator. Student la Universitatea din Piteşti, specializarea Horticultură, anul II, Bălăuţă consideră cultivarea de Paulownia o sursă de venit foarte bună, iar după terminarea facultăţii, vrea să-şi extindă afacerea.
Până va deveni inginer horticol cu diplomă, Ionuţ cultivă Paulownia pentru răsaduri şi seminţe, oferindu-le şi altora posibilitatea să experimenteze. Cine doreşte, poate cumpăra de la el seminţe, un plic cu 350 de seminţe costă doar 10 lei, sau direct puiet pentru plantat, la circa 20 de centimetri înălţime, cu 10 – 15 lei.

Consilierul judeţean Manuel Tica creşte „găini cu blană”, singurele din lume cu şase gheare

Unele dintre cele mai rare găini din lume pot fi văzute şi în curtea unui argeşean. Consilierul judeţean PDL Manuel Tica creşte în ferma sa mai multe păsări din rasa Mătase Japoneză, singurele găini din lume cu şase gheare în loc de cinci, despre care se poate spune că au blană, nu pene. Aceste păsări sunt rezistente la frig şi produc anual până la 110 ouă, cu greutatea medie de 55 de grame, iar un astfel de exemplar costă cam 200 de lei. Neagră la culoare, carnea are calităţi organoleptice deosebite, fiind considerată o delicatesă datorită proprietăţilor curative.

Porcul vietnamez, bun şi pentru carne, dar şi ca animal de companie

Un alt argeşean, Florin Ciobanu, creşte porci vietnamezi, în comuna Teiu. O calitate a porcului vietnemez, pe care nu mulţi o cunosc, este că acesta poate fi „întrebuinţat” şi ca animal de companie.
„Porcii vietnamezi se cresc foarte uşor în comparaţie cu cei româneşti şi ei sunt mai mult vegetarieni. Sunt foarte rezistenţi la boli şi au un coeficient de inteligenţă mare, imediat după câine, lucru ce face foarte uşor dresajul acestora. Carnea nu conţine colesterol, deci poate fi mâncat chiar şi de persoanele cărora medicul le-a interzis să mai consume carne de porc. Eu îi cresc în comuna Teiu, unde am reuşit să fac nişte depozite pentru cereale şi să amenajez un spaţiu cum trebuie pentru creşterea porcilor vietnamezi, monitorizat şi video. Sunt foarte inteligenţi, deoarece ei îşi consumă doar raţia zilnică, nu mănâncă mai mult decât trebuie, aşa că nu trebuie să fii tot timpul lângă ei să îi hrăneşti. Cresc în jur 30 de exemplare pe an, deoarece în Argeş merge destul de greu cu vânzarea, aşa că majoritatea clienţilor sunt din alte judeţe. Preţul unui kilogram de carne de porc vietnamez este undeva la 25 lei”, ne-a povestit Florin Ciobanu.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI