Ce compensaţii primesc angajaţii care lucrează de 1 Mai

Ce compensaţii primesc angajaţii care lucrează de 1 Mai. Prima zi a lunii mai 2019 este sărbătoare legală, iar în această zi angajații trebuie să primească liber de la serviciu, conform Codului muncii.

Există însă și salariați care trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală, iar acestora trebuie să li se asigure anumite compensații.

Ccei care nu-și pot înceta activitatea sunt aceia care lucrează în unitățile sanitare și în cele de alimentație publică. Codul muncii prevede că acest lucru este necesar pentru a asigura asistența medicală și a aproviziona românii cu alimente.

Nu se acordă liber nici la locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Salariaților care nu pot beneficia de liber de Ziua Muncii li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu se dă liber de 1 mai 2019, angajatorii trebuie să achite un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, conform actului normativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here