Direcţia Sanitar Veterinară Argeş a anunţat apariţia unui focar de trichineloză şi cel puţin 22 persoane bolnave, după ce, înainte de Revelion, o familie din Valea Iaşului a sacrificat un porc infestat. Aceştia au invitat la tradiţionala „pomană a porcului” mai bine de 10 persoane şi au dat şi pachete unor alte familii. La un „grătar”, alte 12 persoane au consumat din aceeaşi carne cu probleme. Acum, o mare parte dintrre meseni se află internaţi la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, cu semne de boală.

Iată datele oferite de DSVSA Argeş, într-un comunicat oficial remis presei.

„In data de 27.12.2016, in gospodaria d-lui Bolbea Vasile Ion din comuna Valea Iasului, sat Cerbureni a fost sacrificat un porc. Dupa sacrificare s-a consumat carne (pomana porcului) de catre membrii familiei si alte rude, in numar de 10 persoane. Mentionam ca aceasta s-a facut fara a se efectua examenul trichineloscopic al carnii.
In data de 2 ianuarie 2017, o parte din membrii aceleiasi familii, impreuna cu alte rude (in numar de 12 persoane) au participat la o masa in familie in comuna Bradu, consumand in principal carne de la acelasi porc, pregatita la gratar.
In data de 29.01.2017 s-au prezentat la sediul Circumscriptiei Sanitare Veterinare de  Siguranta Alimentelor nr.1 Curtea de Arges, domnul Bolbea Vasile Ion si Bolbea Mihai solicitand examen trichineloscopic la o proba de carne congelata (pulpa) si carne afumata, intrucat acestia si alti membri ai familiei care erau deja internati la sectia de Boli infectioase a Spitalului judetean Pitesti prezentau semne de boala, respectiv trichineloza. In urma examenului efectuat la CSVSA Curtea de Arges a rezultat infestatie cu Trichinella Spirallis.
In data de 30.01.2017 consilieri ai DSVSA Arges s-au deplasat la domiciliul d-lui Bolbea Vasile Ion unde au mai gasit cantitatea de 60,5 kg carne congelata, carnati, slanina afumata si jumari provenite din porcul sacrificat. Intreaga cantitate a fost confiscata, sigilata si dirijata la o unitate de incinerare.
In urma discutiei cu o persoana din familie reiese faptul ca 5 persoane sunt internate la sectia de Boli infectioase a Spitalului judetean Pitesti si sunt sub tratament. S-a recomandat ca toti cei care au consumat carne din acest porc sa fie supusi unui examen medical. Mentionam ca 2 persoane care au consumat carne se afla in prezent in strainatate: unul sofer pe tir in Germania, altul lucreaza in Spania. Au fost instiintati de catre membrii familiei sa se prezinte la o unitate medicala pentru examen medical.
In data de 30.01.2017 au fost anuntati telefonic si reprezentantii DSP Arges in vederea efectuarii anchetei epidemiologice.”

Comments

comments