Controversata lege a recursului compensatoriu adoptată de majoritatea PSD-ALDE a devenit una dintre principalele teme de pe agenda publică din ultima perioadă în urma valului de infracțiuni cu violență comise de condamnați eliberați în baza acestui act normativ.
Peste 9.000 de persoane au fost eliberate înainte de termen, în baza recursului compensatoriu, iar o bună parte dintre ei s-au întors în închisoare, deoarece au făcut aceleași lucruri pentru care au fost trimiși înainte după gratii: au bătut, au jefuit şi au încercat să violeze.
Declarații pe această temă a făcut și președintele PMP Argeș, Cătălin Bulf, care critică această lege, considerând că trebuia să fie un judecător, care să analizeze fiecare caz în parte, înainte de a fi eliberați deținuții, în special cei condamnați pentru infracțiuni cu violență. ”Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a ieșit la TV și a declarat că legea nu este a acestui guvern, că de fapt este a guvernului tehnocrat. O minciună! Legea recursului compensatoriu a fost modificată și adoptată în Camera Deputaților de majoritatea PSD-ALDE. Deținuții nu trebuiau eliberați așa, în grup, mai ales cei cu infracțiuni cu violență. Trebuia să fie un judecător, care să analizeze fiecare caz în parte și să dea hotărâre pentru fiecare om eliberat. Deținuții nu au fost condamnați în grup, au fost condamnați individual, fiecare pe o hotărâre și fiecare hotărâre cu o condamnare la 3, 4 sau 10 ani are și o motivare. Te uiți și la acea motivare, nu pur și simplu îi eliberezi”, a declarat președintele PMP Argeș, Cătălin Bulf.